Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PACIENTI HOSPITALIZOVANÍ PRO MIMONEMOCNIČNÍ ZÁSTAVU OBĚHU NA KARDIOLOGICKÉM ODDĚLENÍ PARDUBICKÉ NEMOCNICE V ROCE 2016

J. Matějka, M. Sychra, K. Bláha, M. Kubrycht, J. Vondrák, A. Staňková, T. Lazarák, V. Novotný, V. Rozsíval, I. Varvařovský (Pardubice)
Tématický okruh: Srdeční zástava
Typ: Ústní sdělení - lékařské, 15. konference akutní kardiologie

Úvod: V současné době jsme svědky iniciativy směřující k vytvoření sítě specializovaných center péče o nemocné po srdeční zástavě. Cílem sdělení je popsat nemocné hospitalizované pro tuto diagnózu na kardiologickém oddělení se spádovou oblastí půl milionu obyvatel.

Metoda: Provedena retrospektivní analýza nemocných za období jednoho kalendářního roku.

Výsledky: Od 1.1.2016 do 31.12.2016 bylo na oddělení hospitalizováno pro zástavu oběhu 39 nemocných, u 10 z nich zástava oběhu proběhla v nemocnici. Do analýzy zařazeno 29 nemocných. 70% nemocných bylo přijato z terénu od ZZS, 27% z ARO naší nemocnice a 3% překladem z jiných nemocnic. Průměrný věk nemocných byl 67 let, 72% z nich byli muži. U 79% došlo k zástavě oběhu se svědky, jako iniciální rytmus na ekg byla zachycena fibrilace komor u 66% nemocných, asystolie u 21% a jiný rytmus u 13% nemocných. Průměrný čas do obnovení spontánního oběhu byl 13±6 min. Akutní koronarografie byla provedena u 56% nemocných, PCI u 38%. Mírná hypotermie byla použita u 10%. Průměrná délka hospitalizace byla 13±2 dny. Délka UPV 67±19 hod. Základní onemocnění jako podklad zástavy oběhu byla v souboru zastoupena takto: akutní koronární syndrom 31%, substrátové arytmie 31%, respirační a metabolické příčiny 14%, AVB III.st. 4%, aortální stenóza 3% a ostatní 17%. 14% nemocných za hospitalizace zemřelo, 17% bylo propuštěno do domácího ošetřování, 28% do zařízení dlouhodobé péče a 41% přeloženo do jiné nemocnice.

Závěr: Hospitalizovaní na kardiologickém oddělení krajské nemocnice pro mimonemocniční zástavu oběhu představují zhruba pětinu celkového odhadovaného počtu těchto nemocných v našem regionu. Charakteristiky souboru svědčí pro fakt, že na kardiologické oddělení jsou směřováni pacienti s vyšším předpokladem koronární intervence a dalších specializovaných výkonů prováděných v kardiocentru.