Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

LÉČBA POINFARKTOVÉ RUPTURY VOLNÉ STĚNY LEVÉ KOMORY SRDEČNÍ INTRAPERIKARDIÁLNÍ APLIKACÍ TROMBINU

B. Fischerová, M. Novák, J. Seménka, M. Rezek (Brno)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, 15. konference akutní kardiologie

Úvod: Ruptura volné stěny levé komory srdeční je vždy závažnou a většinou smrtící komplikací infarktu myokardu. Standardní léčbou je chirurgické přešití záplatou, operace je však vysoce riziková a technicky náročná vzhledem nekróze myokardu. Konzervativní postup, spočívající v klidu na lůžku za monitorace a perikardiocentéze v případě hemodynamicky významného výpotku, nemusí být vždy úspěšný. Další možností léčby je perikardiocentéza s následnou intraperikardiální aplikací trombinu.

Popis případu: Pacient LS, 89 – letý muž, byl přijat na naši kliniku pro STEMI přední stěny. Rekanalizace středního segmentu RIA s implantací 1 DES byla provedena s odstupem 3 hodin od vzniku potíží. Během výkonu byl podán eptifibatid a jako antiagregační terapie kombinace ASA + clopidogrel. Při echokardiografii byl zjištěn středně významný perikardiální výpotek a suspektní krytá ruptura volné stěny LK v inferoapikální oblasti. Po konzultaci s kardiochirurgem byl doporučen konzervativní postup. Pro postupný nárůst perikardiálního výpotku s oběhovými komplikacemi byla provedena echo-guided perikardiocentéza z apikálního přístupu s odsátím 400 ml hemoragického punktátu. Vzhledem k trvajícím výrazným ztrátám do drénu byl k místu kryté ruptury byl intraperikardiálně aplikován trombin. Pacient byl v dobrém stavu 20. den propuštěn do domácí péče. Za 2 měsíce byla pro perzistující fibrilaci síní upravena medikace na clopidogrel a dabigatran v dávce 2x 110mg. S odstupem 11 dní došlo k rozvoji srdeční tamponády s nutností druhé perikardiocentézy a substitucí koagulačních faktorů, poté již nedošlo k dalšímu krvácení do perikardu. Během následných ambulantních kontrol je pacient v dobrém stavu.

Závěr: Perikardiocentéza s intraperikardiální aplikací trombinu je možnou léčebnou strategií v případě kryté ruptury s drobným prosakem krve přes infarktové ložisko.