Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KORONÁRNÍ SPASMUS NAVOZENÝ INTRABRONCHIÁLNÍM PODÁNÍM NAFAZOLINU

F. Varhaník, V. Koblížek, J. Hrubešová, M. Solař (Hradec Králové)
Tématický okruh: Zajímavé případy
Typ: Poster - lékařský, 15. konference akutní kardiologie

Úvod: Intrabronchiální podání ledového roztoku nafazolinu je běžným způsobem ošetření intrabronchiálního krvácení při endoskopii. I když se nejedná o schválenou indikaci tohoto farmaka, je tento postup všeobecně považován za bezpečný.
Popis případu: 29letý muž s nejasným rozsáhlým postižením plicního parenchymu podstoupil transbronchiální plicní biopsii v celkové anestezii. Intrabronchiální krvácení vzniklé po punkci plicního parenchymu bylo ošetřeno lokálním podáním ledového roztoku nafazolinu, což je běžný postup v této situaci. Na konci výkonu, krátce po podání nafazolinu, se na EKG monitoru objevily výrazné elevace ST segmentů s následným vznikem bradykardie a oběhové zástavy. Po krátké kardiopulmonální resuscitaci, při které byl podán adrenalin a atropin, dochází k obnovení krevního oběhu a rychlé stabilizaci stavu. Výrazné elevace ST úseků na 12svodovém EKG rychle ustoupily po podání nitrátu. Pacient byl časně extubován a v dalším průběhu se neobjevily žádné kardiální příznaky. Laboratorní vyšetření prokázalo mírnou dynamiku troponinu, echokardiografie a koronarografie byly s normálním nálezem. Stav uzavřen jako přechodný koronární spasmus navozený intrabronchiálním podáním ledového fyziologického roztoku s nafazolinem.
Závěr: Popisujeme vzácný případ koronárního spasmu navozeného intrabronchiálním podáním ledového roztoku nafazolinu, který se běžně využívá k endoskopickému ošetření intrabronchiálního krvácení.