Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ALKOHOLOVÁ SEPTÁLNÍ ABLACE U PACIENTŮ S HYPERTROFICKOU OBSTRUKČNÍ KARDIOMYOPATIÍ - "ZÁMĚRNÝ" INFARKT MYOKARDU

M. Navrátilová, J. Malík, E. Kodytková, A. Šipková (Praha)
Tématický okruh: Zajímavé případy
Typ: Ústní sdělení - sesterské, 15. konference akutní kardiologie

Hypertrofická kardiomyopatie (HKMP) je dědičné onemocnění, které je typické zbytnělou srdeční svalovinou, ale také obstrukcí ve výtokovém traktu levé komory, či v její střední části.
U tohoto onemocnění se nejčastěji uplatňuje alkoholová septální ablace (ASA), při které je přepážka ztenčena. Principem je uzavření přítoku krve do levé věnčité tepny a tzv. zapříčinění infarktu. Jednou ze stěžejních diagnostik u tohoto typu kardiomyopatie je právě EKG, které je typické abnormální křivkou a vyznačuje se vysokou voltáží QRS v hrudních svodech – obraz hypertrofie levé komory, atypickými Q-kmity v laterálních a předních svodech. Tyto Q-kmity jsou kratší než 40 ms. A častější výskyt WPW syndromu. Dále se u pacienta mohou vyskytnout běhy v podobě komorových arytmií, které vedou k synkopám, ale i k náhlé smrti.
Cílem sdělení je krátká kazuistika, která objasňuje tento typ KMP v souvislosti se způsobeným infarktem. Poukazuje na závažnost onemocnění a komplikací při ASA. Součástí sdělení je také celková příprava před ASA, ošetřovatelská péče a monitorace po výkonu, nastínění životního stylu, výživy a zejména pohybové aktivity po ASA – aneb „ jak na to“.
HKMP bývá velice často příčinou náhlé smrti u mladých jedinců, proto je důležité při náhodném zjištění abnormalit na EKG křivce u jinak zdravého jedince podrobné kardiologické vyšetření. Ošetřovatelská péče a její kvalita je nedílnou součástí nejen v průběhu výkonu, ale po celou dobu hospitalizace.