Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

TR-BAND A SEAL-ONE : SROVNÁNÍ DVOU KOMPRESNÍCH PROSTŘEDKŮ PO TRANSRADIÁLNÍ SRDEČNÍ KATETRIZACI A INTERVENCI

L. Halamková, M. Plecitá, L. Drvota , Š. Jirouš, I. Bernat, J. Duršpek, R. Rokyta  (Plzeň)
Tématický okruh: Varia
Typ: Ústní sdělení - sesterské, 15. konference akutní kardiologie

Úvod: Na intervenční kardiologii FN Plzeň je dlouhodobě prováděno více než 95% srdečních katetrizací a intervencí radiálním přístupem. Proto je kladen velký důraz na péči o radiální tepnu po výkonu, kdy zejména perfúzní hemostáza a kratší doba komprese snižují riziko výskytu uzávěru radiální tepny po transradiální srdeční katetrizaci. Cílem naší práce bylo porovnat dva odlišné kompresní prostředky z hlediska dosažení perfuzní hemostázy, doby komprese a výskytu lokálních komplikací po transradiálních výkonech.

Metody: U 280 pacientů katetrizovaných v jednodenním režimu byly srovnávány výsledky komprese radiální tepny prostředky TR Band (Terumo) a Seal-One (Perouse) u konsekutivních vždy 140 pacientů. Hodnotili jsme čas potřebný k dosažení perfuzní hemostázy pomocí oxymetru při kompresi ulnární tepny, celkovou dobu komprese a výskyt lokálních komplikací včetně uzávěru radiální tepny.

Výsledky: Perfúzní hemostáza byla dosažena velmi časně a to zpravidla do 20 minut oběma prostředky. Celková doba komprese u prostředku Seal One byla v průměru 60 minut, u prostředku TR Band v průměru 90 minut (p<0,001). Pomocí reverzního Barbeau testu nebyl zjištěn uzávěr radiální tepny ani v jedné skupině. Povrchové hematomy >5cm se vyskytly v obou skupinách v 6% a velikosti >10cm v 1%. Jiné komplikace nebyly zjištěny.

Závěr: Komprese radiální tepny po srdeční katetrizaci a intervenci pomocí prostředků TR Band a Seal One je spojena s časným dosažením perfuzní hemostázy, krátkou celkovou dobou komprese, která je kratší u Seal One a nízkým výskytem klinicky nevýznamných hematomů. V naší studii nebyl ani v jedné skupině zjištěn uzávěr radiální tepny po výkonu..