Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

FOKÁLNÍ MONOMORFNÍ KOMOROVÁ TACHYKARDIE ČASNĚ PO ALKOHOLOVÉ SEPTÁLNÍ ABLACI PRO HYPERTROFICKOU OBSTRUKČNÍ KARDIOMYOPATII - KAZUISTIKA

V. Durdil, L. Riedlbauchová, J. Janoušek, J. Veselka (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - lékařský, XIX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Alkoholová septální ablace (ASA) je účinnou a bezpečnou metodou léčby pacientů s hypertrofickou obstrukční kardiomyopatií (HOCM). Rozvoj nekrozy interventrikulárního septa (IVS) při ASA může představovat substrát pro vznik a udržení komorové tachykardie (KT). Popisujeme případ pacientky u které došlo k rozvoji KT krátce po úspěšné ASA.

Popis případu: 52 letá pacientka s HOCM byla indikována k ASA pro významnou subaortální a midventrikulární obstrukci levé komory (LK). Pacientka v minulosti prodělala synkopu nejasné etiologie a udávala náhlé úmrtí bratra ve věku 55 let. Výkon proběhl bez komplikací, s následným ústupem gradientu ve výtokovém traktu LK. Čtvrtý den po výkon vznikla setrvalá monomorfní širokokomplexová tachykardie, která má charakteristiky fokální komorové tachykardie z oblasti zadního svazečku Tawarova raménka (postupné zrychlování tepové frekvence až na 160/min., přítomnost VA disociace, intermitentní splynulé komorové stahy, morfologie QRS komplexu tvaru bloku pravého raménka Tawarova a levého předního hemibloku.) Vzhledem k dobré oběhové toleranci a předpokládaném dalšímu vývoji substrátu arytmie nebyla indikována katetrizační ablace a byla započata terapie amiodaronem. Při terapii amiodaronem dochází postupně ke zpomalení arytmie až na frekvenci 80/min. a následně 14. den po výkonu k verzi na sinusový rytmus. Další průběh hospitalizace byl nekomplikovaný, bez recidivy komorové tachykardie. Vzhledem k rizikovému profilu před výkonem byla pacientka v druhé době indikována k primárně preventivní implantaci ICD.

Závěr: fokální komorová tachykardie z oblasti IVS je možnou komplikací po ASA a je nejspíše projevem rozvíjející se myokardiální nekrozy po výkonu. Vzhledem k fokálnímu charakteru arytmie a vyvíjejícímu se substrátu je farmakoterapie amiodaronem optimální metodou léčby u hemodynamicky stabilních pacientů.