Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

RIZIKO VZNIKU KOMOROVÝCH ARYTMIÍ U RŮZNÝCH DRUHŮ EXPERIMENTÁLNÍCH ZVÍŘAT POUŽÍVANÝCH PŘI ANIMÁLNÍCH EXPERIMENTECH

Z. Stárek, M. Pešl, A. Wojtaszczyk, G. Caluori, F. Lehar, J. Jež, J. Wolf, A. Killu, C. DeSimone, S. Asirvatham (Brno, Rochester, Minnesota, United States)
Tématický okruh: Varia
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXV. výroční sjezd ČKS

Cíl

Mezi animálními modely používanými v kardiologických animálních experimentech je nejčastější prase domácí. V posledních letech prakticky nahradilo dříve používané psy a to zejména z etických důvodů. Vepřové srdce je velmi podobné srdci lidskému, nicméně některými vlastnostmi se odlišuje. Jednou z nich je vyšší náchylnost ke vzniku komorových arytmií (KA), zejm. fibrilace komor. V naší práci jsme srovnali riziko vzniku KA při radiofrekvenční ablaci (RFA) komorového myokardu in vivo u prasat a psů.

Soubor a Metodika

Statisticky (quasi binomický rozptyl předpokládaný pro přítomnost a nepřítomnost KA během RFA) jsme analyzovali četnost výskytu KA (komorové tachykardie a fibrilace komor) během katetrové RFA u 6 prasat (ICRC Brno, CZ) a 6 psů (Mayo Clinic, Rochester, USA) prováděných v rámci společného testování nových epikardiálních ablačních katetrů.

Výsledky

Celkem bylo provedeno 103 RFA (prasata 62 aplikací, psi 41 aplikací) endokardiálně a epikardiálně pomocí dvou typů katetrů. Výkon a trvání RF aplikace bylo pro psy 36.52 ± 2.35 W a 111.25 ± 5.03 s, pro prasata 31.69 ± 2.36 W a 49.16 ± 5.05 s. Třináct KA bylo zaznamenáno u prasat, pět u psů. Odds ratio (OR) odhadované pro prasata ukazovalo téměř pětinásobně vyšší náchylnost ke vzniku KA než OR odhadované pro psy. (OR 4.8201 vs 1.5728; p=0.01). OR pro ostatní parametry, jako je typ katetru, pozice katetru v pravé a levé komoře, trvání ablace a výkon se statisticky nelišily.

Závěr

Naše práce prokázala, že prase domácí je významně náchylnější ke vzniku komorových arytmií než pes, což snižuje použitelnost tohoto druhu při některých elektrofyziologických animálních experimentech.