Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VÝSLEDKY DLOUHODOBÉHO SLEDOVÁNÍ PACIENTŮ PO KATETRIZAČNÍ OKLUZI OUŠKA LEVÉ SÍNĚ

V. Lekešová, P. Hála, L. Dujka, M. Janotka, T. Mráz, J. Petrů, M. Prokopová, L. Šedivá, J. Škoda, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Poster - lékařský, XXV. výroční sjezd ČKS

 


Cíl: Dlouhodobé hodnocení bezpečnosti a účinnosti okluze ouška LS

Fibrilace síní v některé ze svých forem postihuje 1-2% dospělé populace a je tak nejčastěji se vyskytující arytmií v naší společnosti. Nemocní s fibrilací síní mají až 5x vyšší riziko cévní mozkové příhody.

Skórovací systémy CHA2DS2VASC a HASBLED lze použít k predikci rizika ischemické nebo hemoragické komplikace. Embolická cévní mozková příhoda představuje nejzávažnější komplikaci fibrilace síní a je třetí nejčastější příčinou smrti pacientů s touto arytmií. Až 92% intrakardiálních trombů vzniká právě v oušku levé síně (LAA) a jeho mechanická okluze může zabránit jejich vzniku a tím i systémové embolizaci.

Metodika

Dlouhodobě sledujeme a analyzujeme soubor 270 pacientů (65% mužů, průměrný věk 72 let) s vysokým rizikem tromboembolie a krvácení dle CHADVASC a HASBLED, u kterých byla provedena implantace okluderu ouška levé síně na našem pracovišti. Důvodem implantace byla nejčastěji hemoragie nebo ischemická příhoda v minulosti nebo kontraindikace antikoagulace.

Výsledky

Kromě 2 případů bylo zavedení mechanického okluderu úspěšné. Nitrosrdeční trombóza byla nalezena u 18 pacientů, 7% z celkového počtu. Leak jako známka nedokonalosti okluze byl nalezen celkem u 20 pacientů, z čehož u 10 z nich došlo při dalších kontrolách k jeho regresi. Ischemická CMP postihla v průběhu sledování 15 pacientů, hemoragická komplikace 7 pacientů.

Závěr
Okluze ouška levé síně je výhodnou alternativou k antikoagulaci u pacientů s vysokým rizikem tromboembolismu i krvácení. Trombózami okluderu byli postiženi zejména pacienti s vyšším rizikem pro trombogenní komplikace obecně.