Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

FOKÁLNÍ SÍŇOVÁ TACHYKARDIE BEZ PŘEDCHOZÍ INTERVENCE NEBO STRUKTURÁLNÍHO POSTIŽENÍ SRDCE

M. Fiala, O. Toman, L. Rybka, V. Bulková, M. Černošek, L. Křivan, J. Maňoušek, J. Januška, P. Vít, J. Špinar (Brno, Třinec)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXV. výroční sjezd ČKS

Cíl: Zhodnotit zdroje, klinické projevy a výsledky ablace fokální síňové tachyarytmie u pacientů bez předchozí kardiální intervence nebo většího strukturálního postižení srdce.
Metodika: Z celkového počtu 7517 ablačních výkonů v letech 2004-9/2016 bylo pro fokální ektopickou aktivitu provedeno 216 (3%) výkonů u 178 pacientů (69% žen, 43±18 let).
Výsledky: Klinická arytmie se vyskytovala jako paroxysmální síňová tachykardie (AT) (n=93), perzistentní AT (n=29), incesantní setrvalá AT (n=65), incesantní nesetrvalá AT (n=23), nebo incesantní síňové extrasystoly (n=6). Při výkonu byla arytmie spontánní (n=122) nebo indukovaná (n=94) s maximální frekvencí síní 162±33 (110-260)/min. Zdroje z pravé síně (PS) (n=137) převažovaly nad zdroji z levé síně (LS) (n=43) nebo z koronárního sinu/Marshallova ligamenta (CS/LOM) (n=3). Zdroje z PS podle četnosti: kolem ústí CS (n=35), crista terminalis (n=16), kolem trikuspidálního prstence (n=16), parahisálně (n=9), na Eustachově hřebeni (n=8), na septu (n=8) v oušku (n=7), na boční stěně (n=4), v horní duté žíle (n=3), u SA uzlu (n=3), resp. nepřiměřená sinusová tachykardie (NST) (n=11) nebo paroxysmální junkční tachykardie (n=3). Zdroje v LS: u anteroseptálního/anteriorního mitrálního prstence (n=16), plicní žíly (n=15), septum (n=8) ouško (n=4), z jiných míst LS/CS (6). Arytmií indukovaná kardiopatie byla potvrzená u 5 pacientů, kardiostimulace byla nutná po ablaci u 6 pacientek s NST, a recidivy AT se objevily u 6 (4%) pacientů s ablací limitovanou rizikovou lokalizací (převodní systém, brániční nerv).
Závěr: Ektopické síňové fokusy dominantně vycházejí z PS, v perzistentní nebo incesantní formě mohou vést k arytmii indukované kardiopatii. Ablace je vysoce úspěšná, ale musí respektovat rizikovou lokalizaci některých fokálních zdrojů.