Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

STRATIFIKACE RIZIKA VZNIKU MALIGNÍ KOMOROVÉ TACHYKARDIE U RŮZNÝCH DRUHŮ POKUSNÝCH ZVÍŘAT PŘI ANIMÁLNÍM EXPERIMENTU

J. Wolf, Z. Stárek, M. Pešl, A. Wojtaszczyk, G. Caluori, F. Lehar, J. Jež, M. Crha, C. DeSimone, S. Asirvatham (Brno, Rochester, MN, United States)
Tématický okruh: Varia
Typ: Ústní sdělení - technik, XXV. výroční sjezd ČKS

V ČR je nejčastěji používaným animálním modelem v kardiologii prase domácí (Sus scrofa domesticus). Má anatomicky podobné srdce lidskému, z  pohledu elektrofyziologa však vykazuje zásadní odlišnosti, jako např. náchylnost ke vzniku komorových arytmií. V rámci projektu vývoje nových epikardiálních elektrod a katetrů pro radiofrekvenční ablaci, stimulaci a defibrilaci jsme retrospektivně srovnali riziko vzniku komorových tachykardií u modelu prasete a na modelu psa domácího (Canis lupus familiaris).

Metodika: Bylo provedeno retrospektivní statistické vyhodnocení rizika vzniku komorové arytmie v průběhu animálního experimentu během aplikace radiofrekvenční energie u 6 prasat (VFU - ICRC Brno,ČR) a u 6 psů (Mayo Clinic Rochester,MN,USA). 

Výsledky: Bylo srovnáno 62 aplikací radiofrekvenční energie u prasete a 41 aplikací radiofrekvenční energie u psa. Aplikace energie byla prováděna endokardiálně i epikardiálně pomocí dvou typů katétrů, za použití standardního ablačního generátoru (BW Stockert). Poměr šancí (Odds Ratio) vzniku maligní komorové arytmie u prasete byl vyšší než u psa domácího (OR 4.8201 vs. 1.5728; p = 0.0101). U ostatních sledovaných parametrů (typ katétru, pozice katétru v pravé či levé srdeční komoře, výkon a doba trvání aplikace radiofrekvenční energie) nebyla zjištěna statistická závislost.

Závěr: Výběr vhodného animálního modelu pro in-vivo experimenty v kardiologii můžou ovlivnit i jiné faktory než jen anatomická shoda použitého modelu s člověkem. Prase domácí je prokazatelné více náchylnější ke vzniku maligní komorové tachykardie v průběhu experimentu než pes domácí, což je třeba zohlednit při plánování experimentu a vyžaduje pokročilou erudici technického personálu při provádění experimentů zejména zaměřených na srdeční elektrofyziologii.