Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

RADIOFREKVENČNÍ ABLACE KOMOROVÉ EKTOPIE U PACIENTŮ BEZ STRUKTURÁLNÍHO SRDEČNÍHO ONEMOCNĚNÍ IKEM PRAHA

V. Flašková, J. Ludvíková (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XIX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Komorové ektopické stahy (KES) představují obvykle benigní nález na EKG křivce či Holterovské monitoraci. V případě velmi frekventní ektopie mohou KES vést k palpitacím nebo dušnosti, v některých případech dokonce k poklesu systolické funkce levé komory.

Cílem naší práce je zhodnotit výsledky léčby KES/komorových tachykardií pomocí katetrizační ablace u pacientů bez strukturálního srdečního onemocnění.

Metody: Náš soubor zahrnuje od roku 2005 do září roku 2010 130 pacientů ( 64 žen, věk 51±15 let), u kterých byla provedena katetrizační ablace komorové ektopie.

K mapování ektopické aktivity byl použit trojrozměrný mapovací systém CARTO či EnSite NAVX a intrakardiální echokardiografie.

Výsledky: U většiny pacientů vycházela ektopie z výtokového traktu pravé komory (52%), dále z endokardu výtokového traktu levé komory (7%), kapsiček aortální chlopně (12%), z převodního systému levé komory (7%), z epikardu (9%), z aorto-mitrální kontinuity (2%) a z ostatních lokalizací (11%). Průměrná doba výkonu byla 171 ±74min., skia čas 14,4 ±11min. Ektopická aktivita byla odstraněna zcela po jednom výkonu u 102/130 pacientů (78%). Délka sledování byla 32 ±19 měsíců, během které byl výkon u 23 pacientů s přetrvávajícími KES opakován.

Závěr: Monomorfní komorovou ektopii, která vede k výrazné symptomatologii, lze úspěšně odstranit katetrizační ablací. Nejčastější lokalizací ektopické aktivity je výtokový trakt pravé komory. V případě jiné lokalizace je výhodné k mapování využít moderních  zobrazovacích a mapovacích technik.