Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PRVNÍ ZKUŠENOSTI S 3D ROTAČNÍ ATRIOGRAFIÍ LEVÉ SÍNĚ NA RENTGENOVÉM ZOBRAZOVACÍM SYSTÉMU PHILIPS ALLURA XPER FD 10

Z. Stárek, F. Lehar, L. Zaoral, J. Wolf (Brno)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIX. výroční sjezd ČKS

3D zobrazení srdce, v praxi nejčastěji CT, je používáno k podpoře elektrofyziologických výkonů, zejména při RFA v levé síni.  V současnosti se rozvíjí nová metoda, 3D rotační atriografie levé síně (3 DRA) , umožňující vytvořit 3D obraz srdce ekvivalentní CT přímo na elektrofyziologickém sále pomocí angiolinky vybavené speciálním softwarem. Principem je nástřik kontrastní látky do levé nebo pravé síně a vytvoření série snímků během rotace C ramene dále zpracovaných do 3D obrazu. Vytvořené obrazy mohou být fůzovány s live skiaskopií či použity v elektroanatomických mapovacích systémech k vytvoření 3D elektroanatomické mapy a tím usnadňují navigaci katetru v srdeční dutině.
 Na našem pracovišti jsme od srpna 2010 do ledna 2011 provedli celkem 62  3DRA levé síně. Celková úspěšnost, definovaná jako vytvoření kvalitního obrazu levé síně použitelného při navigaci v levé síni během ablace, byla 72%. Pokusili jsme se analyzovat faktory ovlivňující úspěšnost metody. Největší vliv mělo místo nástřiku kontrastní látky. Pacienti byli náhodně rozděleni na pravostrannou a levostrannou skupinu. Při nástřiku kontrastní látky do pravé síně (n 30 pac.) byla úspěšnost 64%, při nástřiku do levé síně (n 32 pac.) byla úspěšnost 97%, p<0.001. Úspěšnost u pacientů s BMI nad 30 byla 48% oproti pacientům s BMI pod 30 s úspěšností 85%, p<0.01. Ostatní faktory - TK, TF, rytmus při nástřiku, úspěšnost neovlivnily. Celková dávka záření při 3DR je cca 1/8 oproti CT.
 3 DRA je metoda kvalitou i praktickou proveditelností srovnatelná s CT srdce. Na podkladě našich výsledků lze jednoznačně doporučit levostranný přístup. Learnign curve u levostranného přístupu je relativně krátká. U pravostranného přístupu lze předpokládat zlepšení úspěšnosti po optimalizaci protokolu a získání většího množství zkušeností. U extrémně obézních pacientů je vhodné zvážení preprocedurálně získaného CT srdce.