Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VYLEPŠENÁ TABULKA PRO ZÁZNAM DOMÁCÍHO MĚŘENÍ KREVNÍHO TLAKU PRO KLASICKÉ I TELEMEDICÍNSKÉ POUŽITÍ

J. Peleška (Praha)
Tématický okruh: Hypertenze
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIX. výroční sjezd ČKS

Současná hypertenzní doporučení začlenila používání domácího měření krevního tlaku (DMTK) do klinické praxe jako užitečný dodatek ke konvenčnímu měření v ordinaci. K rozšíření a standardizaci DMTK v praxi mají přispět krátká Praktická doporučení ESH pro domácí monitorování TK (1) a jejich překlad (2).
Součástí doporučení je tabulka pro 2 měření ráno a večer 3 – 7 po sobě jdoucích dní. Hodnota průměrného TK za několik dní měření TK slouží pro diagnostiku hypertenze i kontrolu léčby. Cílem práce je usnadnit použití tabulky v praxi.

 

Tabulka byla převedena do Excelu, což umožňuje snadný výpočet celkového průměrného TK, ale kromě toho i průměr ranních a večerních hodnot TK, což zajistí přesnější nastavení léčby. 

K tabulce jsou připojeny instrukce ke správnému provádění DMTK.
Další modifikaci tabulky s dalšími rubrikami pro měření TK během dne a jejich průměru lze použít k prevenci přechodné hypotenze při koincidenci maximálního účinku většího počtu antihypertenziv podaných současně ráno, která je patrná (např. ospalost za volantem), ale může být částečně nebo úplně neutralizovaná současným zvýšením TK v ordinaci díky fenoménu bílého pláště.
Lékař může tabulku pro pacienta vytisknout nebo počítačově gramotným pacientům poslat v elektronické formě a korigovat jejich léčbu na dálku.

 

Tabulka přispěje k unifikaci záznamu DMTK, k přesnější titraci léčby, zvýšení účasti pacienta na léčbě vlastní choroby a zvýšení efektivity lékaře i v důsledku použití telemedicíny a tím i k celkovému zlepšení kontroly hypertenze v populaci.

 

1. Parati G, Stergiou GS, Asmar R, et al. European Society of Hypertension Practice Guidelines for home blood pressure monitoring. Journal of Human Hypertension 2010; advance online publication 3 June 2010;1–7.
2. Peleška J. Měření krevního tlaku pacientem v domácím prostředí. Medicína po promoci 2010, roč. 11, č. 5, s. 70-78.