Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KOUŘENÍ A MANIFESTACE ATEROSKLEROSY V RŮZNÝCH POVODÍCH

M. Černohous, K. Broulíková , K. Malá  (Praha)
Tématický okruh: Ateroskleróza
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIX. výroční sjezd ČKS


Úvod:
Kouření tabáku je nejvýznamnějším preventabilním rizikovým faktorem předčasného rozvoje aterosklerosy v celém tepenném systému.  V České republice je nikotinismus nemocí  více než 3 milionů obyvatel. Téměř polovina úmrtí v souvislosti s kouřením  je podmíněna kardiovaskulárními chorobami.

 

Text:
Složky tabákového (cigaretového)  kouře ovlivňují vaskulární systém na mnoha úrovních a mnoha mechanismy,  z nichž známe jen část. Jsou přímo poškozovány buněčné i mezibuněčné komponenty cévní stěny, zejména endotel, mění se jejich metabolismus, na aterotrombotických komplikacích participují i změny v cirkulující krvi.
Vztah nikotinismu a klinické manifestace aterosklerosy v různých lokalizacích není uniformní. Nejtěsnější vazba je dokumentována u ischemické choroby dolních končetin, kde se riziko vzniku nemoci u kuřáka zvyšuje až dvacetinásobně, následuje koronární (kde prudce stoupá riziko vzniku chronických i akutních forem choroby)  a cerebrální  řečiště, kde je zatím vliv na vznik akutních příhod nejednoznačný. Pro cirkulaci plicnicovou či aortu máme důkazů mnohem méně. 


Závěr:
Kouření má na zdraví jedince stejně negativní vliv jako diabetes mellitus či rozvinutá CHOPN. Zanechání kouření redukuje celkovou mortalitu až o třetinu.