Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PRVNÍ POMOC U PACIENTŮ S MECHANICKOU SRDEČNÍ PODPOROU THORATEC HEARTMATE II

I. Trávníčková, R. Kasalová  (Praha)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XIX. výroční sjezd ČKS

           Dlouhodobé VAD systémy jsou schopny zcela nebo částečně převzít čerpací funkci srdce. Pacienti, kteří jsou indikování k implantaci těchto podpor, již nemají možnost další farmakologické léčby při chronickém srdečním selhávání a jsou již ve většině případů zařazeni na „waiting list“ k transplantaci srdce. 

Pro pacienty z celé  ČR je tato mechanická srdeční podpora dostupná od roku 2006 v pražském IKEM. Od roku 2009 tuto metodu léčby přijalo a začalo s implantacemi i brněnské CKTCH.

Kvalita života se u většiny pacientů výrazně zvyšuje. U všech pacientů se snažíme po řádné rekonvalescenci o propuštění do domácí péče. S těmito pacienty se lze setkat na ulici i v nemocnici, kam spádově po propuštění spadají.

Cílem tohoto sdělení je seznámit posluchače se základní laickou i odbornou první pomocí s ohledem na specifickou léčbu akutních stavů u pacienta s touto mechanickou podporou. Úspěšnost první pomoc je zásadně ovlivněna nízkou informovaností o technologii těchto přístrojů (rozpoznaní přístroje, nepulzatilní krevní tok, měřitelnost pouze středního tlaku, aj.). Navíc je nutné, aby zachraňující algoritmy byly upraveny s ohledem na specifika terapie těchto pacientů (nevhodnost nepřímé srdeční masáže, ad.).