Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ŽIVOTNÍ STYL U PACIENTŮ PO AORTOKORONÁRNÍM BYPASSU

J. Havlová, M. Šenkyříková , H. Fišerová (Brno)
Tématický okruh: Sekundární prevence
Typ: Poster - sesterský, XIX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Je všeobecně známo, že důležitou částí léčby ICHS je dodržování zásad zdravého životního stylu. Změna životního stylu, především zanechání kouření, úprava stravování a pohybová aktivita, má podstatný význam u všech pacientů léčených na projevy ICHS. Právě pacienti po aortokoronárním bypassu mají za sebou často negativní zkušenost, která je spojena s náročnou operací, dlouhodobou hospitalizací, rekonvalescencí a v neposlední řadě jim na těle zůstává několik jizev.
Cíl: Zjistit, jaké změny učinili pacienti po CABG
 ve vybraných oblastech životního stylu, dále zjistit postoj pacientů po CABG ke zdravému životnímu stylu.
Metodika: Sběr dat 1-4/2010. Anonymní dotazníkové šetření ve FN Brno (Interní kardiologická klinika) a vybrané privátní kardiologické ambulance u pacientů po CABG.
Charakteristika souboru: 94 po CABG (69,15 % mužů, 30,85 % žen)
Výsledky: Změna stravovacích návyků nastala u 53,13 % dotázaných. Po CABG přestalo kouřit 27,66 % pacientů. O zdravém životním stylu bylo zdravotnickým pracovníkem informováno 91,49 %. Ke změně pohybové aktivity ve smyslu zahájení vykonávání  došlo u 46,81 % dotázaných. I přesto, že více než 90 % dotázaných bylo informováno o nutnosti dodržovat režimová opatření v souvislosti se zdravým životním stylem 36,17 % pacientů spoléhá spíše na efekt farmakoterapie než na změnu životního stylu.
Závěr: Je nutné věnovat zvýšenou pozornost pacientům, kteří se snaží o změnu životního stylu a dále je v této změně podporovat. Těmto pacientům by měla být poskytnuta komplexní odborná pomoc týmem specialistů, zabývajícím se jednotlivými oblastmi životního stylu. Poté už záleží pouze na samotném nemocném, zda bude zásady zdravého životního stylu dodržovat nebo bude spoléhat na farmakologickou léčbu.