Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VYŠETŘENÍ AO KOŘENE A ASCENDENTNÍ AORTY NA MULTIPLANÁRNÍM CT PŘED IMPLANTACÍ TAVI

B. Holek, M. Murárová, M. Branny (Jablunkov, Třinec)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Poster - lékařský, XIX. výroční sjezd ČKS

Cíl: Perkutánní implantace aortální chlopně je technicky náročná procedura, která vyžaduje dostatek kvalitních informací o anatomii aortálního kořene a ascendentní aorty. Na malém souboru nemocných jsme posoudili schopnost mutliplanárního CT získat tyto informace.


Soubor a Metodika: Vyšetřili jsme celkem 10 nemocných, u kterých jsme posoudili schopnost mutliplanárního CT získat diametry Ao kořene a ascendentní aorty. Tato data jsme korigovali s daty získanými během TEE. Dále jsme pomocí transparentních projekcí získali přesnou anatomii Valsalvových sinů, což umožňuje získat pomocí rotace obrazu přesnou implantační projekci (pozici, ve které jsou všechny siny v jedné rovině a v kolmé rovině jsou v ideálním zákrytu = viz obrazek č.1) a její projekční parametry pro následnou implantaci TAVI. Takový krok urychluje samotnou proceduru a snižuje množství spotřebovaného kontrastu během implantační procedury.


Výsledky: Mutliplanární CT umožňuje získat všechny posuzované diametry Ao kořene 
a ascendentní aorty. V našem souboru jsme získali tyto data ve 100% případů. Měření je zatíženo chybou zejména v souvislosti s přítomností kalcifikací. viz. tabuka č.1. Dále jsme získali validní projekční parametry jen u části nemocných. Viz. tabulka č.2.  


Závěr: Mutliplanární CT je nezbytnou součástí přípravy nemocného před implantací TAVI a umožňuje mimo jiné získat i diametry aortálního kořene a ascendentní aorty. U části nemocných jsme schopni získat validní projekční parametry pro následnou implantaci TAVI. Vyšetření k získání projekčních parametrů je časově náročnější.