Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KVALITA ŽIVOTA U DĚTÍ S IMPLANTOVANÝM KARDIOSTIMULÁTOREM

J. Hojerová, O. Spurná, J. Skolilová, P. Kubuš, A. Borská (Praha, České Budějovice)
Tématický okruh: Pediatrická kardilogie
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XIX. výroční sjezd ČKS

Cíl: Získat přehled o kvalitě života dětí s implantovaným kardiostimulátorem a jejich celkové životní situaci.
Pacienti a metodika: 40 dětem ve věku 6-18 let s implantovaným kardiostimulátorem, které v období 12/2009 -4/2010 navštívily ambulanci Dětského kardiocentra, byl rozdán dotazník s 20 otázkami rozdělenými do tří domén (fyzické, psychické a sociální) s odpověďmi ano – spíše ano – spíše ne – ne nebo ve stupních 1 (nejlepší) – 5 (nejhorší). Návratnost dotazníků byla 72,5 % (14 dívek a 15 chlapců) se středním věkem při implantaci/v době studie 6/13 let.
Výsledky: Spíše nebo vůbec nepociťuje kardiostimulátor ve svém těle 79% a narušení každodenních aktivit nevnímá 90 % dětí. Pocit zvýšeného bezpečí mělo po implantaci 90 % pacientů. Stupeň omezení v důsledku obecných opatření spojených s implantovaným kardiostimulátorem hodnotili pacienti průměrnou známkou 2,10 a spokojenost s přístupem spolužáků ke zdravotnímu stavu dítěte známkou 1,44. Kvalita života se oproti stavu před implantací zlepšila z prům. známky 2,62 na 1,64.
V některých otázkách byly zřetelné rozdíly v hodnocení chlapců a dívek. 66 % rodin nepovažovalo nutnost dojíždění na pravidelné kontroly do Dětského kardiocentra za problém.
Závěr: Subjektivně hodnocená kvalita života dětí s implantovaným kardiostimulátorem byla příznivá ve všech třech sledovaných doménách.