Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VARIANTA V GENU PRO SCLO1B1 TRANSPORTÉR A ÚČINNOST LÉČBY STATINY

J. Hubáček, D. Dlouhá, V. Adámková, L. Zlatohlávek, R. Češka, M. Vrablík (Praha)
Tématický okruh: Farmakoterapie
Typ: Poster - lékařský, XIX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Statiny jsou lékem první volby u nemocných s dyslipidemiemi a se zvýšeným kardiovaskulárním rizikem. U různých pacientů se srovnatelnou terapií je však prokázána značná variabilita účinku statinů, která může mít svůj genetický podklad. Jedním z kandidátních genů, které mohou ovlivnit účinnost léčby statiny je gen pro SCLO1B1. Gen kóduje organický anionický transportní polypeptid, zprostředkující rozpoznávání a absorpci (nejen) statinů hepatocytem.
Soubor a Metodika: Varianta rs4149056 genu pro SCLO1B1 byla sledována na heterogenní skupině celkem 310 (141 mužů) pacientů s dyslipidémií indikovaných pro léčbu statiny (~90% na simvastinu a atorvastatinu a v dávkách 10 nebo 20 mg). Polymorfizmus byl analyzován pomocí PCR a restrikční analýzy. U všech jedinců byly známy hodnoty lipidových parametrů před léčbou a po 8-12 týdnech léčby.
Výsledky: Frekvence jednotlivých genotypů se nelišila (TT = 62%, CT = 32%, CC = 6%) významně od frekvencí popsaných v západoevropských populacích. Pokles jak celkového (29% vs. 24%), tak LDL cholesterolu (34% vs. 30%) byl nesignifikantně vyšší u nositelů genotypu CC oproti jedincům s alespoň jednou alelou T. Změny v hodnotách HDL-cholesterolu a triglyceridů nebyly polymorfizmem nijak ovlivněny.
Závěr: Výsledky pilotní studie naznačují, že varianta rs4149056 v oblasti genu pro SCLO1B1 by mohla být jedním z genetických determinant účinnosti léčby statiny v české populaci. Výsledky je však, vzhledem k nízkému výskytu potenciálně výhodného genotypu, nutné získat na rozsáhlejším souboru pacientů. 

 

Podpořeno projektem č. NT 11307-5/2010 (IGA MZ ČR).