Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

RADIAČNÍ ZÁTĚŽ PACIENTŮ PŘI CA A PTCA

L. Súkupová, L. Novák, P. Kala, P. Červinka, J. Šťásek (Praha, Brno, Ústí nad Labem, Hradec Králové)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIX. výroční sjezd ČKS

V letech 2008-2010 byla provedena Státním ústavem radiační ochrany ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Brno studie zabývající se dávkami pacientů při koronarografii (CA) a perkutánní transluminální koronární angioplastice (PTCA). Do studie byla zahrnuta tři pracoviště.
Cíl: Cílem studie bylo porovnání dávek pacientů podstupujících CA a PTCA výkony na těchto třech pracovištích a porovnání dávek pacientů s hodnotami publikovanými ve světě. Dále určit, zda existuje závislost mezi radiační zátěží pacienta a parametry, jako je typ léze, počet léčených tepen, přístup do krevního řečiště a další.
Výsledky: Byla sebrána data celkem od 2 071 pacientů. Mezi pracovišti byly zjištěny statisticky významné rozdíly, co se týká dávek pacientů. Pro jednotlivá pracoviště jsou hodnoty součinu kermy a plochy pro CA následující: 24 Gy.cm2, 64 Gy.cm2 a 28 Gy.cm2. Pro PTCA jsou hodnoty následující: 58 Gy.cm2, 136 Gy.cm2 a 62 Gy.cm2. Příčinou těchto rozdílů je odlišná praxe na pracovištích. Současně bylo zjištěno, že hodnoty dávek pacientů jsou srovnatelné s hodnotami publikovanými ve světě.