Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

MÍRNÁ TERAPEUTICKÁ ENDOVASKULÁRNÍ HYPOTERMIE U PACIENTŮ PO OBĚHOVÉ ZÁSTAVĚ

A. Krüger, P. Ošťádal, D. Vondráková, J. Herget (Praha)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIX. výroční sjezd ČKS

Úvod. Navození hypotermie je postup, používaný u pacientů po oběhové zástavě (KPR) s cílem protekce mozku před ischemicko-reperfuzním postižením (posthypoxická encefelopathie) a zlepšením prognózy.
Soubor a metodika. Analyzovali jsme soubor nemocných po srdeční zástavě, léčených endovaskulární hypotermií v nemocnici Na Homolce. Zjišťovali jsme vztah mezi stupněm neurologického deficitu a dobou do obnovení oběhu, hodnotou neurospecifické enolázy (NSE). Sledovali jsme také hodnoty nitrotyrosinu a nitrátů/nitritů jako ukazatele oxidativního stresu a produkce oxidu dusnatého.
Výsledky. Do našeho souboru jsme zařadili celkem 70 pacientů po oběhové zástavě mimo nemocnici, průměrný věk 65 let (33-88). Všichni podstoupili řízenou hypotermii endovaskulárním systémem Coolgard či Thermogard s cílovou teplotou 33°C. V našem souboru přežilo bez neurologického postižení nebo s mírným deficitem 65% pacientů, těžký neurologický deficit mělo 13%, zemřelo 22% pacientů. Potvrdili jsme vyšší mortalitu u pacientů s asystolií jako vstupním rytmem, pozorovali jsme též horší neurologický deficit u pacientů s vysokou hladinou NSE.
Závěr. Naše výsledky naznačují, že endovaskulární hypotermie je metoda, která příznivě ovlivňuje oxidativní stres a tedy zlepšuje prognózu nemocných. Za důležité pokládáme co nejrychleji navozenou hypotermii, udržování teploty bez teplotních výkyvů a řízený ohřev. Výsledky pacientů ošetřených touto technikou v našem souboru se zdají být dokonce lepší než běžně uváděné literární údaje.