Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VYUŽITÍ DEFIBRILÁTORU SE SUBKUTÁNNÍ ELEKTRODOU V PRAXI

V. Fišerová, J. Ostrihoňová (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - sesterský, XIX. výroční sjezd ČKS

Defibrilátor Cameron – přístroj se subkutánní elektrodou se využívá v praxi hlavně v případech, kde anatomické parametry či infekční komplikace nedovolují zavést elektrody do srdečních oddílů.
Uvádíme dvě kazuistiky pacientů, kdy se na našem pracovišti přistoupilo k implantaci defibrilátoru Cameron.
L. H., 1973 – dg. vrozená srdeční vada, plicní arteriální hypertenze, paroxysmální fibrilace síní – od roku 2008 přešla do chronické formy. Na naší ambulanci sledován pro nepravidelnosti srdečního rytmu. Pacient opakovaně udával stavy slabosti, prekolapsové stavy. 9/2009 implantován záznamník Reveal. V paměti přístroje byla zachycena v 6/2010 KT fr. 230/min. Pacient indikován k implantaci ICD. Vzhledem k nepříznivé anatomii srdce pacient indikován k implantaci subkutánního defibrinačního systému.
J. T., 1954 – dg. stp. IM přední stěny 3/2005, stp. KPCR pro fibrilaci komor 3/2005. Následně pacient indikován k implantaci ICD ze sekundární prevence. 10/2006 fraktura komorové elektrody, její explantace a implantace nové. 9/2010 neadekvátní výboje, zjištěna fraktura defibrilační elektrody, která chirurgicky extrahována. 9/2010 nově zjištěna rozsáhlá trombosa v. subclavia vlevo. Vzhledem k přítomnosti trombosy a opakovaným frakturám elektrod byla indikována implantace defibrinačního systému se subkutánní elektrodou.
Z výše uvedeného vyplývá, že defibrilační systém se subkutánní elektrodou je u vybraných nemocných jednoznačně indikován.