Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

LOKÁLNÍ TROMBOLÝZA V LÉČBĚ AKUTNÍHO INFARKTU MYOKARDU U PACIENTA S GIGANTICKOU EKTÁZIÍ KORONÁRNÍCH TEPEN

M. Vytiska, J. Malík, P. Kurray, M. Hranai (Nitra, SR, Praha)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XIX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Dilatační forma aterosklerózy je méně častou formou koronárního postižení u pacientů s ICHS. Pro morfologii koronárních tepen je někdy u těchto pacientů obtížné použít doporučené léčebné postupy.
Cílem práce je prezentovat pacienta se STEMI a dilatací věnčitých tepen při syndromu ektázie koronárních tepen (CAE).
Popis případu: U 59 letého muže se STEMI dolní stěny byl koronarografií verifikován trombotický uzávěr výrazně dilatované pravé věnčité tepny (ACD), 8-10mm dle angiografie a 12mm dle IVUS. Provedena opakovaná extrakce trombů, k zlepšení průtoku však dochází až po lokálním podání eptifibatidu a rTPA. Obojí aplikováno aspiračním katétrem do místa trombotické okluze tepny. Dále byl zvolen konzervativní postup a léčba Warfarin, Plavix, ASA. Při kontrolní SKG za měsíc nacházíme kompletně rekanalizovanou ACD bez významných stenóz. Pacient propuštěn s doporučením trvalé antikoagulace a ASA.
Diskuze: CAE je definována jako dilatace tepny >1,5 násobek jejího normálního průměru. Vyskytuje se asi u 3-8% pacientů, může být difúzní nebo lokalizovaná. STEMI u těchto pacientů lze řešit primární angioplastikou nebo trombolýzou. V našem případě vzhledem k velikosti tepny a charakteru postižení jsme byli nuceni použít lokální trombolýzu facilitovanou podáním eptifibatidu. Implantace stentů je problematická, nejsou dostupné vhodné velikosti a těžko lze docílit optimální apozice.Ve farmakoterapii se uplatňuje Warfarin v kombinaci s ASA nebo duální antiagregace, nejsou vhodné nitráty, které v důsledku další dilatace koronárních tepen zhoršují AP. Prognóza pacientů s CAE se při správné léčbě neliší od prognózy pacientů s klasickou oklusivní formou ICHS.
Závěr: Difúzní a rozsáhlá CAE u pacientů s AIM je indikací k farmakologické reperfúzi infarktové tepny a lokální trombolýza se nám jeví jako účinnější metoda v porovnání se systémovým podáním trombolytika.