Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

NEMOCI MYOKARDU - HYPERTROFICKÁ KARDIOMYOPATIE, MOŽNOSTI LÉČBY, KAZUISTIKA

I. Mertová, L. Hromadníková , J. Strnadová, O. Jedličková, P. Henyš, P. Kmoníček, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XIX. výroční sjezd ČKS

Kardiomyopatie jsou skupinou onemocnění se strukturálním nebo funkčním postižením srdce bez přítomnosti  ischemie, hypertenze, chlopenní nebo vrozené vady schopné vyvolat toto postižení. Značná část kardiomyopatií je geneticky podmíněna, kromě diagnostiky a léčby je také důležité vyšetření příbuzných těchto pacientů .
Klasifikace kardiomyopatií ( dále KMP ) : 

1. dilatační  KMP, 2. hypertrofická KMP, 3. tachykardií indukovaná KMP, 4. restriktivní KMP, 5. arytmogenní KMP (známější pod názvem arytmogenní dysplázie pravé komory), 6. non-kompaktní KMP.
ad.2. Hypertrofická KMP (dále HKMP)
HKMP je charakterizováná přítomností zesílené srdeční stěny nebo zvýšené srdeční hmotnosti bez přítomnosti hypertenze nebo chlopenní vady, která by mohla tuto abnormalitu způsobit. Nitrokomorová obstrukce, nejčastěji ve výtokovém traktu levé komory, se vyskytuje u poloviny až dvou třetin pacientu s HKMP. Ke stanovení diagnózy se používá převážně echokardiografické vyšetření. Medikamentózně se léčí pouze asymptomatičtí pacienti.  V případě rezistence na léčbu lze u obstrukčních forem provést myektomii nebo alkoholovou septální ablaci. U pacientů s rizikovými faktory náhlé smrti se implantuje kardioverter-defibrilátor.
Součásti našeho sdělení je kazuistika pacienta s obstrukční HKMP, kde se prováděla alkoholová septální ablace.