Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KOMPLIKACE EXTRAKORPORÁLNÍ MEMBRÁNOVÉ OXYGENACE Z POHLEDU SESTRY

M. Poláková, J. Bělohlávek, I. Lálová (Praha)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - sesterské, 14. konference akutní kardiologie

Extrakorporální membránová oxygenace (ECMO) je krátkodobá oběhová podpora, jejíž využití při refrakterní srdeční zástavě představuje významný pokrok a umožňuje přežít i nemocným u kterých konvenční léčebné metody selhávají.

Jedná se o invazivní metodu, která kromě nesporných benefitů přináší i možné komplikace. Tyto komplikace jsou zapříčiněny na jedné straně velmi závažným stavem pacienta s refrakterní srdeční zástavou a na straně druhé invazivitou metody.

V tomto sdělení bychom se rádi podrobněji věnovali hlavně dvěma komplikacím a to krvácení z dýchacích cest a ischemickému střevu. To je komplikace spojedná s protahovanou splanchnickou hypoperfuzí, která se projevuje profuzními průjmy. Nemocný při průjmech ztrácí velké množství tekutiny a současně tento stav značně komplikuje ošetřovatelskou péči. Závažné krvácení do dýchacích cest vyžaduje opakované bronchoskopické odsávání a zpravidla i náhradu krevních ztrát. Sestra je důležitým členem týmu starající se o takto vážně nemocného pacienta, je s ním v neustálém kontaktu a často je i první, kdo na komplikaci upozorní lékaře.

Databáze registru mimonemocniční srdeční zástavy (OHCA registr) nám umožnila zjistit procentuální zastoupení těchto závažných komplikací u našich pacientů léčených ECMO.

Ve sdělení bude diskutován výskyt uvedených komplikací, vztah k délce oběhové zástavy, k rozvoji multiorgánové dysfunkce a k přežití či nepřežití pacienta.