Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KLINICKÝ VÝZNAM MAGNETICKÉ REZONANCE PRO DIAGNOSTIKU PŘÍČIN NÁHLÉ SRDEČNÍ SMRTI

R. Bánszky, J. Žižka, L. Klzo, Z. Bělobrádek, M. Solař (Hradec Králové)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Poster - lékařský, 14. konference akutní kardiologie

Úvod:
Náhlá srdeční smrt je klinicky závažný stav, který má řadu příčin. Určení etiologie srdeční zástavy je důležité pro volbu optimálního léčebného postupu. Magnetická rezonance (MR) srdce umožňuje komplexní neinvazivní zhodnocení struktury a funkce myokardu.
Cíl:
Zhodnocení významu magnetické rezonance srdce v diagnostice a klinickém rozhodování u pacientů hospitalizovaných pro srdeční zástavu.
Metodika:
Do studie byli zařazeni nemocní hospitalizovaní v našem centru v letech 2010-2015 pro náhlou srdeční smrt, u kterých bylo provedeno MR vyšetření srdce jako součást komplexního diagnostického postupu k určení etiologie srdeční zástavy.
Výsledek:
Do studie bylo zařazeno 45 pacientů (52±13 let, 12 žen). MR zobrazení ukázalo patologický nález u 35 (78%) nemocných – u 12 (27%) byl zjištěn proběhlý infarkt myokardu staršího data, u 6 (13%) byl zjištěn akutní infarkt myokardu, u 6 (13%) akutní myokarditida, obraz dilatační u 6 (13%) a hypertrofické kardiomyopatie u 1 (2%). Nespecifické poruchy kinetiky a/nebo nejasná hypertrofie myokardu levé komory byly pozorovány ve 4 (9%) případech.
Na základě výsledku MR zobrazení byla potvrzena indikace implantabilního kardioverter-defibrilátoru (ICD) u 12 pacientů s proběhlým infarktem myokardu bez MR známek akutní myokardiální léze. Naopak, vyšetření MR umožnilo zobrazení akutní myokardiální nekrózy a potvrdilo diagnózu akutního infarktu myokardu u 6 pacientů, u kterých následně nebyla provedena implantace ICD. U dalších pacientů (n=27, 60%) zobrazení MR nemělo přímý vliv na terapeutický postup.
Závěr:
Naše analýza ukazuje, že MR zobrazení se může u podstatné části pacientů po srdeční zástavě podílet na stanovení diagnózy, ale terapeutické implikace vycházející z výsledku MR vyšetření jsou omezeny pouze na nemocné s ischemickou chorobou srdeční.