Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

JE MOŽNÉ OMEZIT POUŽITÍ CT PLICNÍ ANGIOGRAFIE U NEMOCNÝCH S PODEZŘENÍM NA PLICNÍ EMBOLII?

F. Varhaník, J. Kočí, D. Tuček, J. Koppová, M. Solař (Hradec Králové)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Poster - lékařský, 14. konference akutní kardiologie

Úvod: CT plicní angiografie (CTPA) prováděná u nemocných s podezřením na plicní embolizaci (PE) je často s negativním výsledkem, což vede k otázce, zda je možné snížit počet CTPA vyšetření u těchto nemocných.

Cíl: Zhodnotit možný přínos rizikové stratifikace a interpretace hladiny D-dimerů s ohledem na věk vyšetřovaných pro redukci počtu CTPA vyšetření při podezření na PE.

Soubor a Metodika: Byla provedena retrospektivní analýza konsekutivních nemocných, kteří v rámci vyšetření na emergency podstoupili CTPA pro podezření na PE. Z analýzy byli vyloučeni nemocní s oběhovým selháním a poruchou vědomí. Riziko PE bylo stanovováno pomocí PERC (Pulmonary Embolism Rule-out Criteria) pravidla, které identifikuje nemocné s velmi nízkým rizikem PE a Revidovaného ženevského skóre (RGS), které stanovuje pravděpodobnost PE na nízkou, střední a vysokou. Dalším hodnoceným parametrem byla interpretace hladiny D-dimerů s ohledem na věk (věk v letech x 0,1 mg/l). Vedlejším ukazatelem bylo stanovení nové, klinicky významné diagnózy.

Výsledky: Do studie bylo zařazeno 102 nemocných (61 žen, věk 69 ± 14 let). PE byla diagnostikována v 19 (19 %) případech. U 5 nemocných s velmi nízkou pravděpodobností dle PERC (<1%) byla PE diagnostikována ve 2 případech (40%). U 35 nemocných s nízkým rizikem (RGS 0-3) byla PE diagnostikována ve 3 (9%) případech, u všech byla zvýšená hodnota D-dimerů. PE nebyla prokázána u žádného ze 17 nemocných s nízkou hladinou D-dimerů vztaženou k věku ve skupinách s nízkým a středním rizikem dle RGS. V jednom případě byla popsána nová, klinicky závažná diagnóza (karcinom plic).

Závěry: Naše analýza ukazuje na možnou omezenou spolehlivost PERC pravidla. Na druhou stranu naše data potvrzují dobrou negativní prediktivní hodnotu nízké hladiny D-dimerů interpretované s ohledem na věk vyšetřovaných. Tento faktor může přispět k redukci počtu CTPA vyšetření.