Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SNÍŽENÁ OXYGENACE MOZKU U CHRONICKY DIALYZOVANÝCH PACIENTŮ

J. Malík, J. Kudlička, A. Valeriánová (Praha, Rakovník)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, 14. konference akutní kardiologie

ÚVOD: Při ALS (advanced life support) a následné péči se stále více využívá měření oxygenace mozku (SrO2) pomocí blízké infračervené spektroskopie (NIRS). Opakovaně se ukázalo, že nízké hodnoty Sr02 po resuscitaci nebo dokonce i během ní jsou spojeny s horší neurologickou prognózou. Hodnota SrO2 tak může hrát roli v rozhodovacím procesu u stavů s nejistou prognózou. U pacientů s chronickým onemocněním ledvin je znám častý výskyt kognitivního deficitu. Zajímalo nás, zda je u této populace snížená oxygenace mozku.

METODY: vyšetřeno 27 chronicky dialyzovaných pacientů bez zjevných známek neurologického deficitu (CPC1) pomocí NIRS (přístroj INVOS 5100C) a 17 zdravých kontrol stejného věku.

VÝSLEDKY: Dialyzovaní pacienti měli významně nižší SrO2 než kontroly (51.5 ± 10.9 vs. 68 ± 7 %, p<0.0001). Šest pacientů (22%) mělo dokonce hodnotu SrO2 nižší než 44%, což je podle některých studií mezní hodnota ještě spojená s dobrým neurologickým výsledkem po ALS.

ZÁVĚR: Chronicky hemodialyzovaní pacienti mají podstatně nižší hodnoty SrO2 než běžná populace. Tuto skutečnost je třeba mít na paměti při ALS pacientů s chronickým selháním ledvin. U této populace nejsou ještě mezní hodnoty v rámci ALS stanoveny.