Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KARDIOVASKULÁRNÍ ONEMOCNĚNÍ, POVĚDOMÍ LAICKÉ VEŘEJNOSTI O RIZIKOVÝCH FAKTORECH A ŽIVOTNÍM STYLU

P. Vrábelová, J. Pánková, O. Šmolcnopová, Š. Bělunková, K. Neusserová, P. Ošťádal (Praha)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - sesterské, 14. konference akutní kardiologie

Úvod: Kardiovaskulární onemocnění představují nejčastější příčinu úmrtí ve vyspělých zemích. Ročně prodělá srdeční infarkt v České republice přibližně 30 tisíc lidí. Ke snížení úmrtnosti na srdeční infarkt může přispět vyšší informovanost veřejnosti o této chorobě.

Metodiky: Pomocí dotazníku CARRF-KL, jsme respondentům předkládali otázky (celkem 28), zaměřené na tři oblasti: (i) charakteristika srdečního infarktu myokardu; (ii) rizikové faktory ischemické choroby srdeční; (iii) životní styl. Každý z respondentů volil mezi odpověďmi Ano, Ne, Nevím. Průzkum probíhal od srpna do prosince 2015. Výsledky našeho průzkumu jsme porovnávali s obdobnými průzkumy v zahraničí.

Výsledky: Zjistili jsme, že neselektovaná veřejnost má základní povědomí o problematice srdečního infarktu. Výrazné nedostatky jsme však nalezli v informovanosti především v oblasti vnímání rizikových faktorů, zvláště těch ovlivnitelných, a dodržování zdravého životního stylu. Naše výsledky byly srovnatelné s obdobně provedeným průzkumem u turecké veřejnosti.

Závěr: Informovanost laické veřejnosti o infarktu myokardu a rizikových faktorech ischemické choroby srdeční jsou stále nedostatečné, nejvýrazněji u ovlivnitelných rizikových faktorů. Lze předpokládat, že zlepšení informovanosti v této oblasti může výrazně pomoci v prevenci kardiovaskulárních chorob.