Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ANGIOSARKOM PRAVÉ SÍNĚ MANIFESTNÍ HEMOPERIKARDEM A HEMOTHORAXEM – KASUISTIKA.

D. Odrážková, J. Manďák, R. Pelouch, H. Ševčíková, Z. Bělobrádek, M. Solař (Hradec Králové)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Poster - lékařský, 14. konference akutní kardiologie

Úvod: Primární maligní tumory srdce jsou vzácné, většinu tvoří angiosarkomy. Spektrum klinických projevů je široké, nejčastěji se manifestují pravostranným srdečním selháním. Prognóza je i při včasném stanovení diagnózy krajně nepříznivá.

Popis případu: 34letý muž byl hospitalizován ve spádové nemocnici pro perikardiální výpotek se srdeční tamponádou. Výpotek byl evakuován a stav byl uzavřen jako exsudativní perikarditida nejasné etiologie. Za 6 měsíců byl pacient znovu přijat do spádu pro prekolaps s bolestí na hrudi. Na CT byl zobrazen denzní fluidothorax vpravo, kulovitá formace v perikardu při pravé síni a drobnoložiskové oboustranné postižení plic. Fluidothorax vpravo byl drénován (hemoragický výpotek) a pacient byl přeložen na naše pracoviště. Na cíleném CT srdce byl zjištěn rozsáhlý hematom naléhající na pravou síň se známkami aktivního krvácení. Pacient byl akutně operován, odstraněno objemné koagulum. Stěna pravé síně byla na několika místech perforovaná, provedena sutura. Histologický nález odpovídal organizovanému hematomu, maligní struktury nebyly prokázány. Pacient byl v dobrém stavu propuštěn domů. Za měsíc byl rehospitalizován pro levostranný hemothorax. CT hrudníku ukázalo recidivu krvácení z pravé síně a progresi ložiskového postižení plic. Byla provedena plicní biopsie, která prokázala dobře diferencovaný angiosarkom, primárně nejspíše z pravé síně. Paliativní onkologickou léčbu nebylo možné zahájit pro horšení stavu, pacient zemřel za 3 týdny od stanovení diagnózy.

Závěr: Nepříznivá prognóza angiosarkomů pravé síně je spolupodmíněna obtížnou včasnou diagnostikou. Přestože jde o vzácné onemocnění, neměli bychom jej v diferenciální diagnostice perikardiálního výpotku opomíjet. Včasná indikace vhodného zobrazovacího vyšetření je zásadní.