Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PRAVOSTRANNÁ SRDEČNÍ KATETRIZACE – JEJÍ VÝZNAM A UPLATNĚNÍ V DNEŠNÍ PRAXI.

A. Šípková, H. Zemanová (Praha)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - sesterské, 14. konference akutní kardiologie

Úvod:

Pravostranná srdeční katetrizace je základní invazivní metoda sloužící k měření tlaků v pravostranných srdečních oddílech. Důležitou součástí tohoto výkonu je i možnost měření srdečního výdeje.


Cíl:

Cílem přednášky je připomenout význam pravostranné srdeční katetrizace, popsat její výhody i nevýhody a srovnat ji s dalšími metodami sloužícími k měření hemodynamických parametrů.


Metody:

Při pravostranné srdeční katetrizaci zavádíme balónkový Swan-Ganzův katetr cestou centrální žíly postupně do pravé síně, pravé komory a plicnice s možností záznamu tlaků v těchto oddílech. Po nafouknutí balónku a zaklínění katetru ve větvích plicnice získáme také tlak v plicních kapilárách, který je většinou totožný s tlakem v levé síni. Pokud je katetr vybaven termistorem, lze po vstříknutí určitého množství ledového roztoku do pravé síně ze změn teploty protékající krve odvodit aktuální srdeční výdej. Swan-Ganzův katetr může sloužit také k odběru krevních vzorků z různých srdečních oddílů, aplikaci infúzí a léků.


Závěr:

Pravostranná srdeční katetrizace je metoda, která zůstává nedílnou součástí péče o nemocné zejména v kardiologické intenzivní péči. Napomáhá v určení příčiny a závažnosti srdečního selhávání a zároveň dovoluje okamžité hodnocení léčby.