Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

DISEKCE ASCENDENTNÍ AORTY - MÉNĚ ČASTÝ PROJEV BOLESTI NA HRUDI

M. Navrátilová, J. Malík, D. Paďourková (Praha)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - sesterské, 14. konference akutní kardiologie

Disekce aorty je náhlý stav, kdy dojde k odtržení vnitřní vrstvy stěny aorty (intimy) od ostatních vrstev. Odchlípnutím intimy dojde k vytvoření tzv. falešného lumina. Disekce ascendentní aorty (AA) je akutní, život ohrožující stav, důležitý mj. v diferenciální diagnóze bolesti na hrudi. Bolest na hrudi může mít při disekci AA podobný charakter jako při akutním infarktu myokardu. Častěji je však prudká, zcela náhle vzniklá, v některých případech vyzařující mezi lopatky.
Akutních komplikací disekce AA je celá řada – může jít o infarkt myokardu, krvácení do perikardiálního vaku (hemoperikard) či pleurální dutiny, do mediastina, akutně vzniklá nedomykavost aortální chlopně, dále cévní mozková příhoda. V případě rozšíření disekce AA i na descendentní aortu hrozí i krvácení do retroperitonea, akutní ischemie břišních orgánů atd. Přežití nemocných dnes zlepšují možnosti operačních technik.
Jednotlivé metody nám pomohou odlišit disekci aorty např. od běžného akutního koronárního syndromu, či plicní embolie apod. Mezi základní techniku řadíme EKG, CT, aortografii. Zásadou pro nemocné je rychlá diagnostika a operace. Ani s rozvojem nových terapeutických a diagnostických metod neztrácí toto onemocnění na své závažnosti. V současné době jsou zaznamenány i endovaskulární metody, jejichž rozvoj je velice slibná budoucnost.
V prezentaci poukážeme na závažný a akutní stav pacientů s disekcí ascendentní aorty, kde právě čas hraje velice důležitou roli. Představíme úlohu sestry při diagnostice pomocí jednotlivých zobrazovacích metod.