Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VÝSKYT FAMILIÁRNÍCH FOREM DILATAČNÍ KARDIOMYOPATIE U NEMOCNÝCH S RECENTNĚ DIAGNOSTIKOVANÝM ONEMOCNĚNÍM A PRVNÍ VÝSLEDKY EXOMOVÉ SEKVENACE V TÉTO KOHORTĚ.

M. Kubánek, A. Krebsová, A. Chaloupková, J. Krejčí, T. Paleček, L. Piherová, M. Macek jr., V. Melenovský, S. Kmoch, J. Kautzner (Praha, Brno)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, Den srdečního selhání

Úvod: Genetické příčiny jsou významnou složkou etiopatogeneze dilatační kardiomyopatie (DKMP). Identifikace hereditární etiologie DKMP by mohla zlepšit rizikovou stratifikaci nemocných s recentním záchytem DKMP a je důležitá také pro genetické poradenství u těchto pacientů. Cílem práce bylo posoudit prevalenci familiární DKMP v kohortě nemocných s recentně diagnostikovanou DKMP, která se rekrutovala z následujících pracovišt (IKEM, FNUSA, VFN). Dále prezentujeme první data z exomové sekvenace v rodinách s familiární DKMP.

Metody: Rodinná anamnéza byla zhodnocena alespoň ve třech generacích u 296 konsekutivních pacientů s recentně diagnostikovanou DKMP ( symptomatologie ≤ 6 měsíců). Familiární DKMP byla definována výskytem potvrzené diagnózy DKMP u ≥ 2 pokrevních příbuzných prvního a druhého stupně. U 20 rodin s familární DKMP máme k dispozici výsledky neinvazivního kardiologického skríninku a exomové sekvenace (WES; TruSight Exome; Illumina, USA). Detekované varianty byly potvrzeny sekvenací podle Sangera a byla studována jejich segregace.

Výsledky: Celkem 51 z 296 jedinců (17%) mělo familiární DKMP. Exomová sekvenace odhalila patogenní mutaci v 10 z 20 vyšetřených rodin (50%). Jednalo se o mutaci titinu (TTN) ve 3 případech (15%), těžkého řetězce srdečního β-myosinu (MYH7) ve 2 případech a následujících genů:  troponin I (TNNI3), filamentin C (FLNC), MYO1C, RBM20 a BAG3, pokaždé v jednom případě (5 % pro každou mutaci).

Závěr: Geneticky podmíněná DKMP je poměrně častou jednotkou mezi nemocnými s recentně diagnostikovanou DKMP. Exomová sekvenace je užitečným nástrojem pro ozřejmění genetické architektury familiární DKMP.

Podporováno z grantů: AZV-MZ 15-27682A a IKEM 00023001 pro MK a FNM 00064203 a NF-CZ11-PDP-3-003-2014 pro MM.