Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

HYPERSENZITIVITA NA KOVY ENVIRONMENTÁLNÍ ZÁTĚŽE U PACIENTŮ S TAKOTSUBO SYNDROMEM – EXISTUJE KLINICKÁ SOUVISLOST?

J. Maňoušek, J. Pařenica, V. Stejskal, P. Kubena, P. Němec, J. Jarkovský, P. Kala, P. Lokaj, J. Špinar, M. Pavlušová (Brno)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, Den srdečního selhání

Úvod. Takotsubo syndrom (TS) je srdeční onemocnění charakterizované v době akutní ataky náhle vzniklou přechodnou poruchou systolické funkce levé komory, která napodobuje akutní infarkt myokardu. Jeho příčina není dosud známa. Literární data i klinické zkušenosti ukazují, že TS postihuje osoby s různými komorbiditami.                                                                             

Cíl. Cílem práce bylo u pacientů s TS posoudit četnost komorbidit s možným imunopatologickým pozadím a přítomnost hypersenzitivní reaktivity (delayed type hypersensitivity – DTH) na kovy environmentální zátěže hodnocené metodou LTT-MELISA®.                                             

Soubor, metody. Vyšetřili jsme celkem 24 patientů (23 žen, 1 muž) po prodělané akutní atace TS a 27 zdravých kontrol. Hypersenzitivní reaktivita byla hodnocena modifikovaným testem blastické transformace lymfocytů LTT-MELISA® (Memory Lymphocyte Immunostimulation Assay). K vytipování testovaných kovů (Ag, Au, Be, Cd, Co, Cr, Cu, Mo, Mn, Ni, Pd, Pb, Sn, Ti) byl použit tzv. dotazník environmentální zátěže.                                              

Výsledky. 19 pacientů (79%) mělo alespoň jednu komorbiditu s možným imunopatologickým pozadím (astma bronchiale, autoimunitní thyreoiditida, kontaktní dermatitida, léková alergie, rakovina či revmatoidní artritida). Hypersenzitivita na některý z testovaných kovů byla významně častější u pacientů s TS než u zdravých kontrol. Pozitivní reakci minimálně na jeden kov mělo 95,8 % pacientů vs. 59,3 % kontrol (p = 0,003). Rozdíl byl statisticky významný zvláště pro rtuť (45,8 % vs. 14,8 %; p = 0,029).

Závěr. Výsledky ukazují, že onemocnění s imunopatologickou reaktivitou jsou u pacientů s TS častá a že existuje vztah mezi TS a hypersenzitivní reaktivitou na kovy environmentální zátěže (především na rtuť) hodnocenou metodou LTT-MELISA®.