Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

NOVÝ KATÉTR V LÉČBĚ FIBRILACE SÍNÍ

K. Holdová, E. Kronusová (Praha)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - technik, XIV. arytmologické sympozium

Úvod:
Fibrilace síní je celosvětově rozšířená chronická porucha rytmu, alternativní metodou léčby fibrilace síní (FiS) jsou katetrizační techniky, které se používají v intervenční kardiologii a srdeční elektrofyziologii. Jednou z rutinních metod léčby FiS je radiofrekvenční ablace fibrilace síní, dnes již za použití robotické navigace s elektroanatomickým mapováním.
Metodika:
V našem sdělení představujeme nový katétr, který používáme při radiofrekvenční ablaci. Jedná se o katétr DiamondTemp s diamantovým hrotem, s řízenou teplotou a kontaktním snímáním informací od společnosti Advanced Cardiac Therapeutics. Tento katétr byl použit v rámci klinické studie ACT v loňském roce 2015. Výkon se prováděl za podpory ICE a RTG, ověření izolace byla provedena pomocí cirkulárního katétru LASSO na konci výkonu.
Výsledky
Na našem pracovišti jsme provedli celkem 36 výkonů u nemocných s paroxysmální formou FiS. Celková doba aplikací byla méně než 30minut a vymizení signálů bylo méně než za 30 sekund. Izolace plicních žil bylo dosaženo u všech pacientů. Hlavním sledovaným parametrem týkající se účinnosti systému, bylo hodnoceno jak na základě ověření izolace na konci výkonu tak pomocí remapování po uplynutí určité doby.
Závěr:
Na základě výsledků, které jsme získali v rámci klinické studie, bylo zjištěno ve 100% případů dosažení izolace plicních žil. Nebyla zaznamenána žádná závažná komplikace v rámci výkonu.