Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ANALÝZA ZMĚN HLADINY TROPONINU T PO ABLACI KOMOROVÉ TACHYKARDIE STEREOTAKTICKOU RADIOTERAPIÍ, ÚSPĚŠNÁ CESTA K AMBULANTNÍMU ZÁKROKU

R. Neuwirth, J. Cvek, D. Feltl, M. Fiala (Třinec, Ostrava, Brno)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXIV. výroční sjezd ČKS

Úvod: nemocní s komorovými tachykardiemi (KT) běžně podstupují katétrovou radiofrekvenční ablaci, část pacientů má recidivy arytmie i po opakovaných intervencích. K ovlivnění arytmického substrátu byla namísto opakování katétrové RF ablace použita stereotaktická radioterapie Cyberknife a sledovali jsme akutní reakci myokardu komor na léčbu pomocí hladin troponinu T.
Metodika: v období od 1/2014 do 12/2015 byla u šesti pacientů provedena stereotaktická radioterapie (CyberKnife) z indikace ablace komorových tachykardií. Indikováni jsou nemocní s recidivujícími KT po již v minulosti provedené katétrové radiofrekvenční ablaci, současně mají strukturní onemocnění srdce (4x stp IM, 2x neischemická KMP). Rozsah léčby odpovídal atakované tkáni při RF ablaci (od 12.8ml do 30.4 ml), dávka byla u všech pacientů stanovena na 25Gy. První čtyři nemocní byli po výkonu hospitalizováni na kardiologickém oddělení, následující dva nemocní podstoupili léčbu KT ambulantně. Nemocní měli stanovenou hladinu Troponinu T před výkonem a opakovaně v průběhu tří týdnů po výkonu.
Výsledky: v odstupu 3 týdnů po provedené stereotaktické radioterapii nebyla zaznamenána zvýšená hladina troponinu u žádného z pacientů,nebyl zaznamenán rozdíl u skupiny nemocných s KMP a pacientů s atakovanou jizvou po IM.
Závěr: stereotaktická radioterapie myokardu komor nevede k akutní nekróze myokardu. Na základě příznivých výsledků absence akutní nekrózy myokardu a neinvazivním charakteru léčby pomocí Cyberknife byl zákrok u posledních dvou nemocných realizován ambulantně.