Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VÝSKYT MYOKARDIÁLNÍCH KRYPT V NESELEKTOVANÉM SOUBORU PACIENTŮ S HYPERTROFICKOU KARDIOMYOPATIÍ

M. Pleva, J. Borová, J. Januška (Ostrava, Třinec)
Tématický okruh: Choroby myokardu a perikardu
Typ: Poster - lékařský, XXIV. výroční sjezd ČKS

Cíl: Myokardiální krypta je definována jako diskontinuita (rozštěp) stěny levé komory zobrazený v diastole. Jedná se o drobnou invaginaci dutiny levé komory do její stěny mizející při její kontrakci. Myokardiální krypty se řadí mezi embryonální poruchy vývoje architektury levé komory, který je u pacientů s hypertrofickou kardiomyopatií (HCM) dáván do souvislosti s přítomností mutace genů kódujících sarkomerické proteiny. Cílem naší práce bylo zhodnotit jejich výskyt v našem souboru pacientů s HCM a srovnat jej s publikovanými údaji.

Soubor: Provedli jsme retrospektivní analýzu souboru 138 pacientů s HCM vyšetřených pomocí magnetické rezonance na dvou pracovištích v období od 7/2009 do 11/2015.

Metodika: Přítomnost myokardiálních krypt jsme hodnotili vizuálně v dynamických sekvencích ve standardních projekcích pro zobrazení levé komory. 

Výsledky: Z celkového počtu 138 vyšetřených pacientů s hypertrofickou kardiomyopatií byla přítomnost myokardiálních krypt prokázána u 15 (10,9 %) pacientů s HCM. 

Závěr: V našem souboru pacientů s  HCM byl výskyt myokardiálních krypt mírně vyšší než uvádí dosud publikované studie.