Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

BEZPEČNOST A ÚČINNOST IMUNOADSORPCE V PROGRAMU TRANSPLANTACE SRDCE.

T. Gazdič, I. Málek, L. Pagáčová , A. Slavčev, M. Hegarová, L. Hošková, M. Kubánek, J. Pirk (Praha)
Tématický okruh: Transplantace
Typ: Poster - lékařský, XXIV. výroční sjezd ČKS

Cíl: Protilátkami zprostředkovaná rejekce je vážnou komplikací ortotopické transplantace srdce (OTS), vyskytuje se v 10-15% případů. Diagnóza je podpořena výskytem donor specifických protilátek (DSA) v séru příjemce. Léčba je komplexní proces. Cílem této práce bylo posoudit přínos imunoadsorpce (IA) v léčbě imunizovaných pacientů před transplantací a jako první krok v léčbě protilátkami zprostředkované rejekce po transplantaci.
Metody: Sledovaný soubor sestával z 10 pacientů (8 mužů, mezi 20-57 lety). U 3 pacientů byla IA zahrnuta do desenzitizačního protokolu před OTS. U 7 pacientů byla IA první části léčebného protokolu. Jeden pacient podstoupil IA před i po transplantaci srdce. Skríning anti-HLA protilátek byl před transplantací prováděn použitím panelu reaktivních protilátek (PRA). Jednotlivé HLA protilátky pak byli definovány použitím technologie detekce jednotlivých antigenů Luminex. U pacientů i dárců byla provedena HLA typizace, která umožnila identifikaci DSA. Separace plasmy byla provedena na imunoadsorpčním systému Imunosorba.
Výsledek: Ani u jedné z celkem 84 provedených IA procedur jsme nepozorovali komplikaci. Srovnání hodnot před a po poslední IA proceduře ukázalo významný pokles imunoglobulinů (Ig); IgG klesli o 64,1 %, IgM o 25,6 % a IgA o 16,3 %. U pacientů před transplantací jsme pozorovali pokles PRA z 92, 96 a 99% na 36, 23 a 10%. U 7 pacientů po OTS vedla IA k poklesu DSA I. třídy pod detekční limit. DSA II. třídy klesli pod detekční limit u 6 ze 7 pacientů. Žádný z těchto pacientů neumřel v důsledku selhání štěpu, u všech těchto pacientů bylo pozorováno klinické zlepšení a zlepšení funkce graftu.
Závěr: IA po OTS je bezpečná metoda. Zaznamenali jsme redukci DSA. IA představuje první krok v komplexním léčebném protokolu, po kterém musí pokračovat další léčebné postupy, které zabrání jejich dalšímu rozvoji.