Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

HODNOCENÍ FUNKCE LEVÉ KOMORY U SYSTÉMOVÉ SKLERODERMIE A SMÍŠENÉHO ONEMOCNĚNÍ POJIVA

J. Vymětal, M. Hutyra, A. Smržová, M. Skácelová, R. Metelka, P. Horák (Olomouc)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Poster - lékařský, XXIV. výroční sjezd ČKS

Cíl: zjistit výskyt systolické a diastolické dysfunkce levé komory na souboru nemocných se systémovou sklerodermií a smíšeným onemocněním pojiva našeho centra.
Metodika: U 74 pacientú se sklerodermií a smíšeným onemocněním pojiva našeho centra byly vyšetření vyšetřeny parametry systolické a diastolické funkce LK.
Výsledky: Průměrná EF LK celého souboru byla 63,21 ± 6,66 %, pouze 2 nemocní (2,7 %) měli EF LK < 50 %, přičemž nejnižší EF LK byla 48 %. Diastolická dysfunkce byla zjištěna celkem u 50 (67,6%) nemocných. Mezi nemocnými s poruchou diastolické funkce, byla porucha diastolické relaxace zjištěna u 44 (88 %), pseudonormalizace u 4 (8 %) a restriktivní typ plnění u 2 (4 %) nemocných.

Závěr: Většina nemocných se sklerodermií má normální, případně lehce subnormální ejekční frakci. Případný rozvoj selhání levé komory jde na vrub její diastolické dysfunkce. Pro léčbu srdečního selhání se zachovalou ejekční frakcí (HFpEF) zatím není evidence o léčbě, která by ovlivnila prognózu. Postižení myokardu u sklerodermie typicky není spojeno s koronární nemocí a nález při koronarografii nebývá indikován k intervenci.