Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

INFEKČNÍ ENDOKARDITIDA V ÉŘE SRDEČNÍCH INTERVENCÍ – ZKUŠENOSTI Z JEDNOHO CENTRA

T. Ondrúš, M. Pěnička, Y. Mo, G. Van Camp (Brno, Aalst, Belgium)
Tématický okruh: Choroby myokardu a perikardu
Typ: Poster - lékařský, XXIV. výroční sjezd ČKS

Úvod:
Infekční endokarditida (IE) je definovaná jako infekce nativních chlopní nebo chlopenních náhrad, endokardiálního povrchu nebo implantovaných přístrojů. Stoupající počet srdečních intervencí je predisponujícím faktorem výskytu IE.
Cíl:
Poskytnout komplexní popis základních charakteristik, komplikací a prognózy pacientů s IE v éře chirurgie srdečních chlopní a implantací nitrosrdečních přístrojů.
Soubor a metodika:
Prospektivní soubor tvořilo 30 konsekutivních pacientů (80% mužů, průměrný věk 71±12 let) přijatých s diagnózou IE do našeho centra v období jednoho roku (1/2015-1/2016), u všech pacientů byly podrobně zhodnoceny klinické a echokardiografické parametry.
Výsledky:
IE chlopenních náhrad se vyskytovala častěji (celkem u 53% pacientů: 33% IE bioprotézy, 10% IE mechanické chlopně a 10% IE prstence mitrální anuloplastiky) než IE nativních chlopní (43%) a implantovaných přístrojů (10%). Echokardiografické známky IE byly přítomny u všech pacientů (100% vegetace, 27% absces, 10% dehiscence chlopenní protézy). Infekce aortální chlopně (50%) a mitrální chlopně (50%) byla přítomna výrazně častěji než IE trikuspidální chlopně (10%). V 10% případů byla postižena více než jedna chlopeň. Pozitivní hemokultury se vyskytovaly u 83% pacientů, mikrobiální spektrum je znázorněno na Obr.1. Z hlavních komplikací byly pozorovány: mozková a systémová embolizace (46%), srdeční selhání (53%) a septický šok (23%). Až 75% pacientů vykazovalo vysoké nebo prohibitivní operační riziko (kombinace STS skóre, orgánové dysfunkce a fragility). Srdeční operace byla provedena u 50% pacientů (medián času do operace 6 dnů). Nemocniční mortalita dosáhla 40%.
Závěr:
Navzdory časné diagnóze a léčbě zůstává IE onemocněním s vysokou mortalitou a závažnými komplikacemi. Infekce chlopenních náhrad tvoří již nyní více než polovinu všech případů IE, tento počet bude nadále jistě narůstat.