Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

MYXOM LEVÉ SÍNĚ JAKO PŘÍČINA SYNKOPÁLNÍCH STAVŮ.

R. Válek, J. Nový , J. Cyrany, J. Harrer (Jičín, Hradec Králové)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Poster - lékařský, XXIV. výroční sjezd ČKS

Myxom patří mezi nejčastější nádorová onemocnění srdce, tvoří až 80% chirurgicky resekovaných nádorů. 2x častěji postihuje ženy. Ovykle lokalizován v levé srdeční síni. Klinická symptomatologie je rozmanitá. Až 20% zejména malých myxomů je asymptomatických. Nádor v typické lokalizaci se projevuje symptomy mitrální stenózy či úplné obstrukce mitrálního ústí (dušnost, synkopa, levostranné srdeční selhání), druhým nejčastějším projevem je systémová embolizace (vertigo, poruchy visu), z dalších příznaků jsou to arytmie srdeční, hemolytická anémie z destrukce erytrocytů aj. Nejdostupnější a nejlevnější diagnostickou modalitou je echokardiografie. Léčba spočívá v chirurgické resekci. K recidivě dochází u 1-3% pacientů.

Autoři prezentují případ pacientky vyšetřované 4 měsíce pro recidivující kolapsové stavy, vertigo, rozvíjející se anemický syndrom a námahovou dušnost. Nemocná opakovaně hospitalizována ve spádovém zdravotnickém zařízení, kde podrobně vyšetřována bez jednoznačného průkazu etiologie. V 6/15 pro známky levostranné kardiální dekompenzace odeslána k přijetí na naše pracoviště. Na příjmové ambulanci provedeno echokardiografické vyšetření. Zjištěn objemný tumor levé síně obturující mitrální ústí. Vzhledem k rozsahu tumoru nález referován týž den v kardiocentru, kam pacientka následující den přeložena, operace provedena 2. den od stanovení diagnozy. Peri a pooperační průběh nekomplikovaný, histologický nález potvrdil myxom. 

Cílem sdělení je poukázat na zásadní důležitost klinické rozvahy a správně stanovené sekvence pomocných vyšetřovacích metod. Vzhledem ke své jednoduchosti a dostupnosti a současně velkému efektu na další vyšetřovací a terapeutický postup je indikace echokardiografie v diagnostice synkopálních stavů na jednom z prvních míst. V případě diagnózy intrakardiálního tumoru vede k zásadní změně terapeutického postupu u pacienta.