Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ASOCIACE HLADINY VASKULÁRNÍHO ENDOTELIÁLNÍHO RŮSTOVÉHO FAKTORU S MORFOLOGICKÝMI A FUNKČNÍMI PARAMETRY U PACIENTŮ S HYPERTROFICKOU KARDIOMYOPATIÍ

R. Pudil, M. Vašatová, A. Fučíková, H. Řehulková, P. Řehulka, V. Palička, J. Stulík (Hradec Králové)
Tématický okruh: Choroby myokardu a perikardu
Typ: Poster - lékařský, XXIV. výroční sjezd ČKS

Úvod a cíl studie: hypertrofická kardiomyopatie (HCM) patří mezi geneticky podmíněná onemocnění s převažujícím autosomálně dominantním typem dědičnosti. Mezi hlavní patogenetické rysy patří hypertrofie stěny lev komory srdeční. Vaskulární endoteliální růstový faktor (VEGF) patří mezi působky, které ovlivňují procesy funkce myocytů, jejich růstu a přežívání. Cílem studie bylo analyzovat klinický význam VEGF při vzniku strukturálních a funkčních změn u pacientů s hypertrofickou kardiomyopatií.
Soubor a metodika: do studie bylo zařazeno 21 pacientů s neobstruktivním typem HCM, u kterých byl stanoven VEGF a hodnocen jeho vztah k morfologickým a funkčním parametrům. Echokardiografie byla provedena v souladu s evropskými doporučeními, hladina VEGF byla stanovena na biochipu s technologií sendvičové chemiluminiscentní imunoassaye.
Výsledky: V porovnání se zdravými kontrolami, VEGF byl zvýšen: 199 (IQR: 120.4 - 260.8) ng/l vs. 20 (IQR: 14.8 - 37.7) ng/l, p < 0.001. Hladina VEGF vykázala asociaci s velikostí levé síně (r = 0.51, p = 0.01), ejekční frakcí levé komory (r = -0.56, p = 0.01), frakčním zkrácením (r = -0.54, p = 0.02), masou levé komory (r = 0.61, p = 0.03), jejím indexem LVMI (r = 0.46, p = 0.04), průměrem dolní duté žíly (r = 0.65, p = 0.01) a vrcholovým gradientem trikuspidální regurgitace (r = 0.46, p = 0.03).
Závěry: Zvýšená hladina VEGF je u pacientů s neobstruktivním typem HCM je významně asociována s některými morfologickými a funkčními parametry levé komory srdeční. Studie ukazuje, že VEGF má určitý diagnostický potenciál v diagnostice a stratifikaci rizika u nemocných s hypertrofickou kardiomyopatií.
Studie byla podpořena prostředky projektu IGA MZ č. NT 13721.