Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

NARUŠENÁ CEREBROVASKULÁRNÍ REAKTIVITA BEZ VÝZNAMNÉ STENÓZY ARTERIA KAROTIS JE ASOCIOVÁNA S RIZIKEM VZNIKU ISCHEMICKÉ CÉVNÍ MOZKOVÉ PŘÍHODY U PACIENTŮ S ISCHEMICKOU CHOROBOU SRDEČNÍ V SINUSOVÉM RYTMU

Z. Rücklová, D. Ručka, J. Marek, Š. Havránek, J. Škvařil, J. Lubanda, A. Linhart, J. Kořínek (Praha)
Tématický okruh: Ateroskleróza
Typ: Poster - lékařský, XXIV. výroční sjezd ČKS

Úvod: Pacienti s těsnou stenózou karotických tepen a zejména pak ti s porušenou cerebrovaskulární reaktivitou (CVR) mají vyšší riziko vzniku ischemické cévní mozkové příhody (iCMP). Avšak není známo, zda je toto riziko zvýšeno i u pacientů s ischemickou chorobou srdeční bez významné stenózy arteria carotis se sníženou CVR.

Metody: Studijní kohorta se sestávala z pacientů indikovaných k provedení koronarografie. Zařazeni byli jedinci bez významné stenózy karotických tepen (léze <50%), se sinusovým rytmem, bez předchozí iCMP a bez antikoagulační léčby. CVR byla hodnocena pomocí breath holding indexu (BHI), který byl stanoven transkraniální barevnou duplexní ultrasonografií. Rozsah aterosklerotického postižení koronárního řečiště byl hodnocen pomocí Gensiniho skóre. Hodnocení výskytu iCMP bylo provedeno po 5 letech telefonickým dotazníkem pacientů nebo ošetřujících lékařů.

Výsledky: Z celkem 187 referovaných pacientů splnilo kritéria pro zařazení do studie 62 nemocných, u kterých byla provedena koronarografie, echokardiografie a měření BHI. Po 5 letech se zdařilo kontaktovat 60 pacientů. U 5 pacientů (8,3%) došlo k iCMP a 3 pacienti zemřeli (5%). BHI predikovalo iCMP a kompozitní cíl iCMP a úmrtí se senzitivitou 80% a 86% a specificitou 75% a 77% s optimální BHI hraniční hodnotou 0,9.

Závěr: Výsledky naší studie naznačují, že BHI jako neinvazivní indikátor porušené CVR, predikuje vznik budoucí iCMP a smrti i při nepřítomnosti signifikantní stenózy karotických tepen.