Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PREVALENCE ECHOKARDIOGRAFICKY DETEKOVANÉ PLICNÍ HYPERTENZE PO PLICNÍ EMBOLII

J. Šmrha, P. Kessler, J. Foltin, H. Poul, P. Koudelková , M. Harudová (Pelhřimov)
Tématický okruh: Plicní hypertenze
Typ: Poster - lékařský, XXIV. výroční sjezd ČKS

Úvod: Většina pacientů v České Republice léčená po plicní embolii (PE) není systematicky sledována echokardiograficky. Proto je výskyt plicní hypertenze (PH) v této skupině referován v širokém rozmezí.
Cíle studie: 1. Zjistit výskyt PH u osob nejméně 6 měsíců od diagnózy PE. 2. Zjistit korelaci mezi echokardiografickým nálezem a nálezem na perfusní plicní scintigrafii (PPS). 3. Zjistit závislost PH na věku při diagnóze PE, pohlaví, BMI, diabetu, fibrilaci síní, chronické obstrukční nemoci plicní (CHOPN), době od diagnózy PE, času v terapeutickém rozmezí (TTR) a pod terapeutickým rozmezím, průměrném denním rozdílu INR a na průměrné denní dávce warfarinu.
Soubor: 145 pacientů prospektivně sledovaných a léčených warfarinem nejméně 6 měsíců po PE.
Metodika: Pacientům byla provedena transthorakální echokardiografie a PPS. Ke statistickému zpracování byl použit chí-kvadrát test, chí-kvadrát test s Yatesovou korekcí, Mann-Whitneyův test a korelační matice.
Výsledky: U 12/145 (8,3%) pacientů byly zjištěny echokardiografické známky PH. Výskyt PH nekoreloval s nálezem segmentárních(P=0,547) ani segmentárních + subsegmentárních(P=0,977) výpadků perfuse. Pacienti s PH byli starší než pacienti bez PH (P=0,033) a bylo mezi nimi vyšší zastoupení žen (P=0,037). Výskyt PH nesouvisel s dobou od diagnózy PE do echokardiografického vyšetření (P=0,685). Pacienti s PH se od pacientů bez PH nelišili v TTR(P=0,125), v proporci času pod terapeutickým rozmezím(P=0,351) ani v průměrném denním rozdílu INR(P=0,455). Průměrná denní dávka warfarinu byla u osob s PH nižší než u osob bez PH(P=0,021). Limitem práce je absence invazivních dat, která nebyla dostupná (pravostr. kat., event. angiografie).
Závěr: Echokardiografické známky PH byly zjištěny u 8,3% pacientů. Prevalence PH byla vyšší u žen a stoupala s věkem při diagnóze PE.