Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

MODERNÁ MEDIKAMENTÓZNA LIEČBA CHRONICKEJ TROMBOEMBOLICKEJ PľÚCNEJ HYPERTENZIE NA SLOVENSKU

M. Boháčeková, I. Šimková, A. Remková, T. Valkovičová, M. Kaldarárová (Bratislava, SR)
Tématický okruh: Plicní hypertenze
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXIV. výroční sjezd ČKS

Chronická tromboembolická pľúcna hypertenzia (CTEPH), následok organizácie embolizovaných trombov a generalizovanej progresívnej remodelácie pľúcnych artérií, je asi v 50% prípadov úspešne liečiteľná pľúcnou endarterektómiou (PEA).U ostatných pacientov(inoperabilných, s reziduálnou PH) nové smernice ESC odporúčajú remodeláciu pľúcnych artérií ovplyvniť špecifickou liečbou PH, a to novou molekulou riociguatom.

Cieľom nášho prospektívneho sledovania je vyhodnotiť klinickú účinnosť v súbore slovenských pacientov s CTEPH liečených riociguatom.

V období 12/2014-12/2015 boli v SR sledovaní prví pacienti s CTEPH liečení plnou dávkou riociguatu (3 x 2,5mg). Súbor tvorí 11 pacientov (muži/ženy=5/6, vek:61±26r) (7 kontraindikovaných na PEA, 4 po PEA s reziduálnou PH). Popri klinickej tolerancii (subjektívne, objektívne vyšetrenie) sa účinnosť liečby hodnotila sledovaním funkčnej triedy NYHA/WHO, výkonnosti (vzdialenosť chôdzou počas 6minút / 6MWD), dynamiky NTproBNP a echokg parametrov po 6mesiacoch liečby.

Všetci pacienti subjektívne dobre tolerovali liečbu, udávali zlepšenie kvality života hodnotením dotazníka. Zaznamenalo sa zlepšenie NYHA (2,9→1,8), 6MWD (359→599m) a NTproBNP (1038→841ng/l). Echokardiograficky došlo k vymiznutiu výpotku v perikarde, k zmenšeniu veľkosti pravej komory (42→36mm) so zlepšením indexu excentricity (1,6→1,4), klesol regurgitačný trikuspidálny (97→77mmHg) aj pulmonálny gradient(14→12mmHg).

Liečba inoperabilnej a reziduálnej CTEPH riociguatom sa u prvých slovenských pacientov preukázala ako vysokoúčinná a efektívna v zmysle podstatného subjektívneho aj objektívneho zlepšenia funkčnej kapacity, kvality života, ako aj laboratórnej aktivity choroby a vybraných echokg parametrov. Hodnotený súbor je síce malý pre štatistické zhodnotenie, avšak nie zanedbateľný v rámci SR, keďže celosvetovo je riociguatom liečených cca 3000 pacientov.