Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

FUNKCE LEVÉ SÍNĚ U PACIENTŮ S CHRONICKÝM SELHÁNÍM LEDVIN

J. Malík, J. Kudlička, J. Lachmanová, A. Valeriánová (Praha, Rakovník)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXIV. výroční sjezd ČKS

Úvod/cíle: Opakovaná retence tekutin mezi dialýzami je hlavní příčinou hypertrofie levé komory u pacientů s chronickým selháním ledvin. Bývá spojena s elevací hladin BNP. Levá síň je ke změnám preloadu ještě náchylnější. Studovali jsme efekt hemodialýzy na velikost a funkci levé síně a vztah očekávaných změn k hladinám BNP.

Soubor a metodika: Bylo zařazeno 46 pacientů. Byl proveden záznam echokardiografického vyšetření těsně před hemodialýzou a těsně po ní a záznamy analyzovány offline. Současně byla dvakrát odebrána krev ke stanovení BNP. Kromě charakteristik levé komory byl měřen objem a ejekční frakce levé síně (LAEF). Dále byla zaznamenána základní anamnestická data.

Výsledky: LAEF byla nepřímo úměrná délce hemodialyzační léčby (r=-0.62, p=0.001) a po dialýze nedošlo k jejímu zvýšení i přes významný pokles objemu levé síně. Hladina BNP korelovala s indexem objemu levé síně (r=0.45, p=0.019) i s LAEF (r=-0.57, p=0.003).

Závěry: LAEF je snížena především u dlouhodobě dialyzovaných pacientů a jde o fixní poruchu, která neustupuje po hemodialýze. Nedostatečná kontraktilní rezerva levé síně je podobná situaci nemocných s chronickým srdečním selháním se zachovalou systolickou funkcí levé komory.