Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PERIPARTÁLNÍ KARDIOMYOPATIE – VZÁCNÁ PŘÍČINA SRDEČNÍHO SELHÁNÍ

L. Karafiátová (Olomouc)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXIV. výroční sjezd ČKS

Úvod: Peripartální kardiomyopatie (PPKM) je vzácné, avšak život ohrožující kardiální onemocnění, které postihuje ženy v posledním měsíci gravidity a v prvních pěti měsících po porodu. Incidence onemocnění je 1 případ na 3-4 tisíce těhotenství. Za rizikové faktory jsou považovány multiparita, vyšší věk matky (nad 30 let), vícečetné těhotenství, preeklampsie, gestační hypertenze.

Kazuistika: Popis případu pacientky, která byla přijata pro náhle vzniklou námahovou dušnost progredující až do stadia astma kardiale vznikající v období po spontánním nekomplikovaném porodu. Jako příčinu stavu jsme provedenými vyšetřeními stanovili srdeční selhání na podkladě peripartální kardiomyopatie. Pacientka byla léčena symptomaticky diuretiky, betablokátory a inhibitory ACE. Mechanická ani farmakologická podpora oběhu nebyla nutná, do 3 týdnů téměř zcela vymizely příznaky srdečního selhání a v dalším období se funkce levé komory srdeční téměř normalizovala; tento příznivý stav trvá po dobu dvouletého sledování nemocné dosud. Rehospitalizace pro srdeční selhání nebyla nutná.
Závěr: Při výskytu nejasné dušnosti u žen v těhotenství či žen po porodu je nutné pomýšlet v rámci široké diferenciální diagnostiky i na možnost srdečního selhání, a to i v případě dosud negativní kardiální anamnézy.