Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PREVALENCE SPÁNKOVÉ APNOE JAKO RIZIKOVÉHO FAKTORU NÁHLÉ SRDEČNÍ SMRTI U NEMOCNÝCH S ISCHEMICKOU A DILATAČNÍ KARDIOMYOPATIÍ

T. Kára, M. Novák, M. Táborský, M. Bělehrad, J. Lipoldová, P. Hude, J. Krejčí, O. Ludka, V. Somers (Brno, Olomouc, Rochester, United States)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXIV. výroční sjezd ČKS

Úvod a cíle studie
Jednou z priorit současného kardiovaskulárního výzkumu i klinické kardiologie je vytvoření nových algoritmů pro zpřesnění odhadu individuálního rizika náhlé srdeční smrti (NSS). Vysoce aktuální je tato problematika zejména v oblasti zpřesnění indikačních kriterií pro implantaci implantabilních kardoverterů-defibrilátorů (ICD) v rámci primární prevence NSS u nemocných s ischemickou (IKMP) a dilatační kardiomyopatií (DKMP).
Poruchy dýchání ve spánku, zejména obstrukční spánková apnoe, byly prokázány jako nezávislý faktor zvyšující riziko NSS. Dosud však existují pouze velmi limitovaná data o prevalenci spánkové apnoe u pacientů s IKMP a DKMP indikovaných k implantaci ICD/CRT-D v rámci primární prevence NSS. Z této skutečnosti vycházely i cíle naší studie.


Charakteristika souboru a metodika
Prevalence spánkové apnoe byla hodnocena na pilotního souboru 17ti pacientů s IKMP/DKMP (průměrný věk 63,3 + 8,3 let) indikovaných k implantaci ICD/CRT-D přístrojů v rámci primární prevence NSS dle současných doporučení ESC. Přítomnost spánkové apnoe byla hodnocena pomocí referenční metody – plnohodnotné polysomnografie. Spánkové studie byly provedeny a hodnoceny dle doporučení American Academy of Sleep Medicine.

Výsledky:
Průměrný apnea-hypopnea index (AHI) byl 37,9 + 33,2 událostí za hodinu spánku, příčemž u 11-ti pacientů (65%) byla zjištěna velmi těžká forma spánkové apnoe (AHI > 30).

Závěr:
Pilotní studie prokázala vysoký výskyt těžkých forem spánkové apnoe u výše definovaného souboru pacientů. Další výzkum je nutný k objasnění, zda-li diagnostika a léčba spánkové apnoe může zpřesnit výběr pacientů s IKMP/DKMP, kteří mohou profitovat z implantace ICD/CRT-D a zlepšit tak dlouhodobé výsledky ICD/CRT-D terapie v rámci primární prevence NSS. Tyto otázky bude hodnotit nová randomizovaná studie ESCAPE-SCD iniciovaná naší skupinou.