Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ČASNÁ DIMISE (48-72 HODIN) NÍZCE RIZIKOVÝCH NEMOCNÝCH PO AKUTNÍM INFARKTU MYOKARDU S ELEVACEMI ST SEGMENTU – PRŮBĚŽNÉ VÝSLEDKY MONOCENTRICKÉ, OTEVŘENÉ RANDOMIZOVANÉ STUDIE

K. Novobílský, P. Černý, I. Horák, V. Kaučák, R. Štípal, J. Mrózek, R. Kryza (Třinec)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXIV. výroční sjezd ČKS

Cíl: Prokázat, že časná dimise (48 a 72 hodin od přijetí) u selektované skupiny pacientů s nízkým rizikem následných komplikací po infarktu myokardu s elevacemi ST segmentu (STEMI), řešeném primární perkutánní koronární intervencí (PCI) není spojena s vyšším rizikem komplikací než standardní dimise, naplánovaná v souladu s platnými doporučeními a dle místních dosavadních zvyklostí po 72 hodinách.

Soubor a metodika: V období od 15. 10. 2013 do 6.10.2015 bylo na našem pracovišti primární PCI ošetřeno 409 nemocných se vstupní diagnózou STEMI. 91 (22.5%) nízce rizikových probandů bylo randomizováno do 2 skupin: 47 probandů bylo dimitováno časně (48-72 hodin od přijetí, průměr 65.5 hodin) a 44 nemocných bylo propuštěno později (průměr 91 hodin). Sledovaný parametr (úmrtí, reinfarkt, nestabilní AP, cévní mozková příhoda, opětovná revaskularizace cílové tepny, neplánovaná rehospitalizace, komplikace v souvislosti s místem vpichu vyžadující léčbu) byl hodnocen v období do 30 a 90 dnů od vzniku IM.

Výsledky: Během 90 dnů od vzniku IM jsme ve skupině časné dimise registrovali 2 rehospitalizace pro nestabilní AP, během 1 z nich byla provedena reintervence na cílové tepně, dále 1 rehospitalizaci pro nekoronární thorakalgie. Ve skupině s pozdějším propuštěním byl rehsopitalizován a intervenován 1 nemocný pro IM, způsobený trombózou ve stentu, další rehospitalizace měla nekardiální příčinu. V celém souboru se dosud nevyskytlo úmrtí, cévní mozková příhoda, nebo lokální komplikace vyžadující léčbu.

Závěr: Prezentované průběžné výsledky monocentrické randomizované studie podporují tvrzení, že časná dimise je u selektované skupiny nemocných i v podmínkách naší klinické praxe možná, bezpečná, s výsledky srovnatelnými s dimisí pozdější, realizovanou v souladu s dosavadní praxí a dle platných doporučení.