Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

EXTRAKORPORÁLNÍ NEINVAZIVNÍ ULTRAZVUKOVÁ DENERVACE RENÁLNÍHO SYMPATIKU U NEMOCNÝCH S TĚŽKO OVLIVNITELNOU HYPERTENZÍ

P. Neužil, Z. Stárek, J. Jež, F. Málek, D. Vondráková, A. Kučerová, S. Michálková, M. Janotka (Praha)
Tématický okruh: Hypertenze
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXIV. výroční sjezd ČKS

Úvod: Studie Wave se zaměřuje na použití ultrazvuku (UZ) k dosažení renální denervace u nemocných s rezistentní arteriální hypertenzí. Využívá semi-fokusovanou UZ energii aplikovanou extrakorporálně tedy neinvazivní cestou.
Cíl: Prospektivní multicentrická studie je zaměřena na průkaz bezpečnosti a efektivity použití UZ energie k rpovedení denervace renálního sympatiku.
Soubor a Metoda:Referujeme 64 nemocných (Ø věk 59 let, 41 M/23Ž). Provedli jsme extrakorporální aplikaci UZ energie systémem Kona Medical v první fázi s použitím navigovaného intraarteriálně zaváděného katetru emitujícího UZ energii o nízké intenzitě. Intraarteriálně emitovaný signál byl vyhodnocen detektorem a dle detekovaného signálu byly pak kolem ledvinné tepny aplikovány terapeutické UZ léze. V druhé fázi projektu byl průběh tepny detekován snímáním dopplerovského signálu. Tedy zcela neinvazivní cestou.
Výsledky: V první a druhé fáze jsme zařadili 18nemocných průměrného věku 59 let, (10 m/8ž), systolický TK opakovaně > 160 mmHg. U této skupiny nemocných došlo k poklesu TK jak měřeného v ambulanci tak i monitoru TK, a to po 1 měsíci o Ø 16/6 mmHg, po 3 měsících pak o Ø 22/9 mmHg a po 6 měsících o celých Ø 29/12 mmHg!. Celková doba aplikace v této fázi studie byla 12,65 minut/1 tepna. Třetí fáze projektu studie Wave 3, bylo zařazeno celkem 11 nemocných (8 m/3 ž) Ø věk 60,1 let, šlo již o kompletně neinvazivní aplikace s vyloučením zavádění navigovacích katetrů. Hodnoty TK ve studii Wave 3: vstupní: 165,1/93,1, konečný: 147,2/86,9 mmHg.
Závěr: Celkem 88% nemocných bylo hodnoceno jako plní respondeři . Nebyly sledovány žádné cévní komplikace (stenosa, disekce, aneurysma. Byla zahájena randomizovaná prospektivní dvojitě zaslepená studie Wave 4 k ověření skutečného klinického benefitu.